0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Mitől lesz valaki jó mezőgazdász?

Vajon mi az, ami a társadalom szemében valakit jó gazdává tesz? És mit gondol erről a többi mezőgazdász?

Új-Zélandon egy érdekes kutatás eredménye látott napvilágot. A Manaaki Whenua Földgondozási Kutatóközpont társadalomtudósai az Otago Egyetemmel és más mezőgazdaságban érdekelt kutatóközpontokkal és felsőoktatási intézményekkel együtt végzett felmérést annak megállapítására, hogy vajon a közvélemény szerint mi tesz valakit jó gazdává. Eredményeiket a Journal of the Royal Society of New Zealand szaklapban publikálták.

2023-ban a ugyanazt a kérdőívet töltötték ki átlag emberek és gazdálkodók.

Ehhez az úgynevezett társadalmi működési engedély (social license to operate – SLO) gondolatát használták. Ez egy széles körű fogalom, amely leírja, hogy egy közösség és egy vállalkozás vagy iparág között milyen viselkedési és cselekvési elvárások vannak meghatározva, gyakran helyi szinten.

Ha egy csoport rendelkezik SLO-val, akkor amennyiben a vállalkozás eszerint működik, a társadalom elfogadja cselekedeteit és viselkedését – írja a Phys.org.

Fotó: Pixabay

Az SLO a „jó gazda” fogalmának számos aspektusára kiterjedhet – ezt tükrözték a felmérések is. A résztvevőket többek között arról kérdezték, hogy szerintük a gazdák etikusan gazdálkodnak-e, betartják-e a hatósági szabályozásokat és előírásokat, alkalmaznak-e olyan gyakorlatokat, amelyek az állatok jólétére összpontosítanak, hozzájárulnak-e a helyi közösséghez, és igyekeznek-e a vegyszerek használatát csökkenteni.

A két csoport között – ahogyan azt várták – voltak eltérő vélemények arra vonatkozólag, hogy kit tartanak jó gazdának. A laikus oldalon pozitívumként főként az alábbiak merültek fel:

  • a dolgozók jólétének biztosítása
  • a kerítések (villanypásztorok) megfelelő karbantartása
  • a vegyszerhasználat minimalizálása
  • megfelelés a környezetvédelmi és hatósági szabályozásnak
  • megfelelő termésmennyiség elérése a betakarításnál.

Ezzel szemben a gazdálkodóknál más szempontok kerültek is előtérbe kerültek. Számukra igen fontos ismérve a jó gazdának az is, hogy mennyire tudja elfogadtatni az általa alkalmazott gyakorlatokat a társadalommal. Véleményük szerint ha a közvélemény nem érti, hogy mit miért tesznek a gazdászok, az jelentősen rontja a megítélésüket és az agrárium elfogadottságát is.

juh bárány gazda fiatal gazda gazdák
Fotó: Pixabay
Összességében azonban a két csoport között jóval több egyetértés volt abban, hogy mitől lesz valaki „jó gazda”.

„Érdekes módon mindkét csoport megbízhatóbb információ forrásnak tartja a gazdálkodókat, mint a médiát” – mondta Peter Edwards, a Manaaki Whenua – Földgondozási Kutatóközpont szenior kutatója.

Úgy tűnik, hogy a közvélemény és a gazdák között nincs akkora szakadék, mint korábban gondolták – legalábbis Új-Zélandon.

Hugh Campbell, az Otago Egyetem szociológiaprofesszora hozzátette, hogy ez biztató eredmény. Különösen pozitívnak tekinthető amiatt, mert a mezőgazdaságban az utóbbi időszakban számos kihívás nehezítette a gazdák életét. Azonban

még sincs akkora szakadék a vidék és a város között, mint ahogy azt egyes médiumok beállítják.

A szociológus úgy véli, erre lehet építeni annak érdekében, hogy megakadályozzák a bizalomvesztést az új-zélandi társadalom különböző területei között, miközben megoldást keresnek az agrárium egyre sokasodó kihívásaira.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: