0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Változó önköltségek: merre halad az állattenyésztés?

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója egy konferencián összefoglalta az állattenyésztésre ható költségek változásait. Egy kistermelőnek azért is érdemes ezekkel az önköltségi számokkal megismerkedni, mert a hatékonyság lényegi szempont.

A külső tényezők és a nagyobb üzemek költségei áttételesen hatással vannak a kistermelők árképzésére és jövedelmezőségére is. önköltségek

Illusztráció

A fogyasztók anyagi helyzete és szokásai, valamint a kiskereskedelmi láncoknál tapasztalható árak a mezőgazdasági őstermelők, kistermelők, családi gazdálkodók számára is fontosak. A saját árképzés kialakítása, az önköltség meghatározása a gazdaság jövedelemtermelő képessége kulcsfontosságú. A Kulik Zoltán előadásában szereplő diagramok a kistermelők számára jó összehasonlítási alapot jelenthetnek saját gazdaságuk megítélésében.

Először nézzük a makrogazdasági adatokat és előrejelzéseket, melyek borús képet festenek.

2023-ban a hazai GDP -0,9%-os volt, amelyből a mezőgazdaság 2,2%-ot tett ki. Ha ez nincs, akkor a bruttó hazai termék -3%-lett volna. 2024-re 4%-os növekedést várnak, de ez irreális várakozás. Az élelmiszerek inflációja Magyarországon kimagasló, a KSH adatai szerint 2022 decemberére elérte a 45, az Eurostat szerint az 50 százalékot. 2023-ban az élelmiszerek ára 4,8%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (42,1%), a csokoládéé és kakaóé (17,2%), az alkoholmentes üdítőitaloké (16,1%), valamint a kávéé (14,1%). A termékcsoporton belül a tojás ára 18,1, a liszté 17,8, a sajté 15,5, a vaj és vajkrémé 14,5, a száraztésztáé 11, a tejé 10,3%-kal csökkent. 2024 februárjában 3,7%-os inflációs számot mért a KSH, elemzői várakozások szerint ez év végére 5,5-6% körül lesz. Ezek az adatok egy kistermelő számára azért lehetnek mérvadók, mert az infláció ugyan csökkent, de az árak magasan maradtak.

A zuhanó fogyasztói keresletet, a fenti adatokból is láthatóan, a vásárlóerő csökkenése okozza.

Az energiaárak drasztikus kilengése, most úgy tűnik, normalizálódott, így 2024-re a piac stabilitása a legnagyobb kérdés. Beindul-e a fogyasztás? A reálkeresetek növekedésnek indulnak? Ha 2024-ben infláció feletti béremelések lesznek, akkor a fogyasztás növekvő pályára léphet, ellenkező esetben sajnos további csökkenésre lehet számítani. A gazdálkodókat szintén mélyen érinti a forint sérülékenysége. Nemcsak a devizában meglévő hitelkérdések, hanem a fogyasztás alakulása miatt is.

A külső tényezőkre termelőként nincs ráhatásunk, ezért az egyedüli lehetséges megoldás az önköltségek csökkentése. A költségek kalkulálhatóak, amikkel érdemes is számolni, mert eldönthetik a gazdálkodás jövőjét.

Tejelőágazat, önköltségmegoszlás

A 2022-es év végi és a 2023-as év végi tej önköltségének megoszlásában jól látható, hogy a takarmányok árának csökkenése az önköltség visszaesését eredményezi.

Azonban ennél is nagyobb mértékű a felvásárlási ár visszaesése: tejelőszarvasmarha-ágazat esetén az önköltségben megközelítőleg 50% körüli a takarmány ára, 13% a bér-, 12% az energia- és 13% a segédüzemi és főágazati költségek. Az adatokat vizsgálva látható, hogy még 2022-ben literenként 25 forint eredményt tudott elérni az ágazat, addig 2023-ban nulla forintot.

MMG Diagram

Sertéságazat, önköltségmegoszlás

A 2022-es és 2023-as év végi számokat tekintve a sertéságazat jelenleg a helyzet nyertese. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy a felvásárlási árak kisebb mértékben csökkentek, így üzemi szinten jelenleg nyereséges a sertéshizlalás.

A takarmány ára és azok önköltségi aránya is csökkent.

2023 végére 48%-át tette ki a takarmányár a sertések esetén. A bérköltségek azonban 11%-ra emelkedtek 10% energia- és 19% segédüzemi és főágazati költségek mellett. Az adatokat vizsgálva látható, hogy még 2022-ben kilogrammonként -50 forint eredményt tudott elérni az ágazat, addig 2023-ban 100 forintot. A malacnevelés jelenleg szintén magas jövedelmezőségű, hiszen sokan szeretnék az ólakat feltölteni és eredményes hizlalást végezni.

MMG Diagram
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: