0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Díjazták a különleges tejből készült termékcsaládot

Az Európában is egyedülálló A2-es tejből készülő termékcsaládot – sajtot és joghurtot – a tejfehérjére érzékenyek ugyanúgy fogyaszthatják, mint a laktózérzékenyek.

A Magyar Innovációs Szövetség által, az Agrárminisztérium támogatásával kiírt, 2023. évi Agrár Innovációs Díjat vehette át a mágocsi székhelyű Zilda Tejüzem – Makrom Kft. az első A2 és laktózmentes tejtermékek előállításáért, az elért tejipari és élelmiszeripari innovációjukért. A közelmúltban az innováció elnyerte a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok nagydíját is.

A mezőgazdasági üzem szarvasmarhatelepén évek óta folyik az a genetikai program a Génbank-Semex Kft. segítségével, amelynek lényege, hogy az általuk tartott tejelő szarvasmarhák A2A2 genetikával rendelkezzenek és GMO-mentes takarmányt kapjanak.A2 tejet használnak a tejtermékek készítésénél

A délelőtti órákban a baranyai Mágocson, a Makrom Kft. telephelyén az istállóban békésen pihennek a tehenek, a tejüzemben azonban már javában folyik a termelés. Az üzem vezetőjével, Mohai-László Viktóriával beszélgettünk.

– Az elmúlt napokban sok öröm ért bennünket – mondja. – A Magyar Innovációs Szövetség innovációs pályázatán a ZILDA laktózmentes termékcsaládunkat Agrár Innovációs Díjjal jutalmazták, és elnyertük az Alföldi Állattenyésztési Napok termékdíjpályázatának nagydíját is. Ezt az Európában is egyedülálló termékcsaládunkat – sajt és joghurt – a tejfehérjére érzékenyek ugyanúgy fogyaszthatják, mint a laktózérzékenyek. Az előállításukhoz GMO-mentes takarmányt fogyasztó tehenektől származó A2-es tejet használunk fel színezék és tartósítószer-mentesen a kor legmodernebb technológiáját alkalmazó tejfeldolgozónkban. Nagy előnyünk, hogy a teljes termékpálya adott, a termőföldtől egészen a késztermékig. A tejüzemmel szemben vannak az istállók, ahonnan az A2-es tejet kapjuk, ezért minden nap tudjuk, hogy az biztosan jó minőségű lesz.

Az A2-es tej fehérjetartalmában a β-kazein egy bizonyos formáját, az úgynevezett β-kazein A2-t tartalmazza, a β-kazein A1 forma helyett.

A tej fehérjéjében található β-kazein egy egysége összesen 209 aminosavból épül fel, az A1 és az A2 forma esetében csak az aminosavlánc 67. helyén van eltérés. Itt a β-kazein A1 formájában a hisztidin, míg az A2 formájában a prolin nevű aminosav található. Ez egy igen apró, ám rendkívül jelentős különbség.

Az ilyen tejből készült joghurttal, gomolyasajttal egy új fogyasztói réteget tudtak megszólítani, akik ennek köszönhetően már nem csak a növényi alapú termékek közül választhatnak. A joghurtjaik a natúr mellett öt különböző ízben – epres, erdei gyümölcsös, sült almás, meggyes, barackos – készülnek, míg a gomolyasajtok natúr és füstölt változatban, fokhagymapelyhes, bazsalikomos paradicsompelyhes ízesítéssel.

– A termékeink több év alatt születtek meg, számos fűszert kipróbáltunk ez idő alatt. Amelyik a fogyasztók ízvilágával találkozik, annak a gyártását folytatjuk.

A termékskálánkat színesíti, hogy az olasz különleges sajtot, a szabad levegőn érlelt caciottát is készítjük, ennek is a bel paese változatát, natúr és füstölt ízben – avat be a termék megszületésének folyamatába a szakember.

Mohai-László Viktória: az agrárinnovációs díj után Hódmezővásárhelyen is elnyertük a nagydíjat
Mohai-László Viktória: az agrárinnovációs díj után Hódmezővásárhelyen is elnyertük a nagydíjat

Mint kitért rá, Európában is vannak olyan tehenészetek, ahol A2-es tejet adnak a tehenek, Magyarországon is, de nagyon kevés. Azonban az is látható, hogy Európában a tehenészetek és a feldolgozók egyre inkább ebbe az irányba kezdenek elmozdulni.

Náluk napi szinten 12 000 liter GMO-mentes tejet ad a 450 jó genetikával rendelkező holstein-fríz. A genetikai biztonság érdekében kétféle módon – a partnercégük, az Embrió Kft. által előállított A2A2-es embrió beültetésével, valamint inszemináció útján A2-es spermával – termékenyítik a teheneket.

Az állatokat nagyrészt a tehenészeti telep körül elterülő 1200 hektáron termesztett takarmánynövényekkel etetik, valamint GMO-mentes takarmánykiegészítőket is kapnak.

Mohai-László Viktória dietetikus oklevelének megszerzését követően, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök mesterképzésre jelentkezett Szegedre. Az ezek során szerzett ismereteit a napi munkájában folyamatosan alkalmazza.

– Az üzemi termelés megvalósulásában, a termékpaletta kialakításában a kezdetek óta részt veszek, a gyártástól egészen az eladásig. A dietetikus végzettségemnek pedig abban veszem nagy hasznát, hogy pontosan tudom, egy-egy élelmiszer elfogyasztásakor milyen folyamatok játszódnak le az emberi szervezetben. A Zilda életében az üzem vezetéséhez tartozó operatív feladatokat látom el, illetve részt veszek a technológiai fejlesztésekben. Jelenleg elsősorban borászatok és éttermek, valamint online felületen megjelenő forgalmazóknak szállítunk, mint például a kifli.hu. A vevőkörünk jelenleg a Balaton környékétől, Budapesten át egészen a Szekszárdi és a Villányi Borvidékig, valamint Pécs környékéig terjed. A terveink között szerepel, hogy a speciális laktózmentes termékeinkkel a szupermarketekben is megjelenjünk – mondta Mohai-László Viktória.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: