0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Továbbtanulási lehetőségek lovasoknak III. – Nyeregben a jövő

Cikksorozatunk célja egy összetett szakmatérkép felvázolása, amely segítséget nyújt az érettségivel vagy magasabb iskolai végzettséggel rendelkező diákoknak ahhoz, hogy eligazodjanak a ló- és lovassportok világához köthető karrierlehetőségek között.

Tavasszal becsengettek az év második negyedévének legnagyobb megmérettetésére, amelyen közel százezer ifi méri össze tudását, egyénenként legalább öt kategóriában. Április elsejét már régen magunk mögött hagytuk, így a meghatározás korántsem tréfa vagy túlzás, csupán arról van szó, hogy indulóink a nyereg helyett székeken ültek, a pályarajzokat pedig tételekre cserélték. A továbbtanulás és a pályaválasztás kérdésköre pedig a lovas közösség fiataljait sem kerüli el.

A márciusi és áprilisi Pegazusban kommunikációs nézőpontból közelítettük meg a témát.

Először sorra vettük, mely szakmák képviselőinek kell – többnyire edukációs igénnyel – jól kommunikálni az emberekkel a munkájuk során. A második részben pedig olyan foglalkozásokat gyűjtöttünk össze, amelyek az olyan emberek számára lehetnek vonzóak, akik az állatokkal tudják könnyen megértetni magukat és ezt a képességüket a hivatásukban is kamatoztatni szeretnék. A májusi számban az egészség és a jóllét voltak a kulcsszavaink.

Munkaerőhiány

Fokozott izzadás, puffadás, megszokottól eltérő ürítés; nyugtalanság, has felé irányuló rúgások, lefekvés és nem hallható bélhang. Csak néhány a rettegett kólika tünetei közül, amelyeket az emésztőrendszer betegségei idéznek elő. Bizonyos statisztikák szerint a sántaság, az eldurvult kehes állapot, az ellés és a sérülések sürgősségi ellátása mellett a kólikagyanú az egyik leggyakoribb ok, amiért a lótulajdonosok állatorvost hívnak.

A köznyelvben bélsárpangásként elterjedt betegség közvetlen életveszélyt jelent és szakszerű ellátás hiányában akár az egyed halálát is okozhatja. A doktorok teljes kapacitáson dolgoznak és még így is számtalanszor előfordul, hogy a lovasok kétségbeesetten adják kézről kézre a telefonszámokat reménykedve, hogy még időben érkezik a segítség.

Szélsőséges példa, de egy alapvető problémát jól prezentál: kevés a szakember az állományhoz viszonyítva.

Közelítsük meg a helyzetet számokban: Magyarországon az állatorvosként végzetteknek csupán körülbelül öt százalékából lesz évfolyamtól függően „lódoktor”. A pályán lévő aktív, klinikákon, vegyes vagy kifejezetten lovakra specializálódott praxisokban dolgozó orvosok létszáma 150-200 fő körül mozog.

Hazánkban hozzávetőlegesen 3000-3500 lótartóhely működik – ide sorolva a lovardákat, magánházakat és méneseket egyaránt –, amelyeknél összesen mintegy 60 ezer ló él. Nagyságrendileg tehát 300-400 ló jut egy szakemberre, ha élünk azzal az idealista feltételezéssel, hogy mindegyikük részesül ellátásban.

Összességében a szakma emberi erőforrás szempontból telítetlen, így biztos elhelyezkedési lehetőséget és stabil financiális hátteret ígérhet azoknak, akik a lovak gyógyításában látják a jövőjüket. Nézzük, milyen lehetőségeket kínál a magyar oktatási rendszer.

Állatorvosi asszisztens

Az MKKR által 5. szintre sorolt állatorvosi asszisztens szakképesítésre felkészítő szakmai képzését – az OKJ utódrendszere – sikeresen teljesítő tanulók képessé válnak arra, hogy közreműködjenek – állategészségügyi ismereteiknek birtokában – a betegvizsgálat, betegellátás, szűrővizsgálatok, kórboncolás, sebészeti, szaporodásbiológiai és járványvédelmi feladatok végrehajtásában.

Munkájukat az állatorvos szakmai irányításával és felügyeletével, utasításának megfelelően végzik. Gondoskodnak az állatok szakszerű, higiénikus elhelyezéséről. El tudják végezni szűrő- és diagnosztikai vizsgálatok során az állatok azonosítását, balesetmentes rögzítését, a vizsgálati terület feltárását.

Az egyszerűbb betegségeket az állatorvos utasításai szerint, annak felügyelete mellett kezelik. A sebészeti beavatkozásoknál részt vesznek az állatok előkészítésében, valamint segédkeznek a sebészeti beavatkozások végrehajtásában.

A kezeléseket, műtéteket követően megcsinálják az előírt utókezeléseket, beadják a szükséges gyógyszereket. Figyelemmel kísérik a rájuk bízott állatok egészségi állapotát, életjelenségeit, időszakosan ellenőrizve a szükséges paramétereket. Feladatukat az állatjólléti szempontokat folyamatosan szem előtt tartva látják el. Ismerik a kisállatok és a gazdasági haszonállatok anatómiáját, élettanát, tipikus betegségeit és a gyógyításukhoz szükséges alapvető eljárásokat, eszközöket és környezeti kondíciókat.

Belátják annak jelentőségét, hogy a szolgáltató állatorvosi tevékenység során az állatokon alkalmazott beavatkozásokért, kezelésekért a szolgáltató állatorvos viseli a felelősséget. Részt vesznek az állatorvos hatósági élelmiszerhigiéniai, járványvédelmi feladatainak elvégzésében. Szükség esetén összegyűjtik, majd ártalmatlanítják az elhullott állatokat és egyéb állati melléktermékeket. Segédkeznek a laboratóriumi vizsgálatoknál, méréseknél, a különféle mintavételezésekben és az elhullott állatok boncolásában.

Az intézménytől függően 6-10 hónap alatt elvégezhető kurzus államilag elismert szakképesítést tanúsító bizonyítványt ad. A felvételihez érettségi bizonyítvány és a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatot igazoló dokumentum szükséges.

Képzést indító intézmények: Állatorvostudományi Egyetem; OKTÁV Továbbképző Központ; Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zrt.; Mesto Csoport Kft; Focus Szakképző Iskola, Technikum és Oktatóközpont; EFEB Felnőttoktatási Központ; Északi Agrárszakképzési Centrum; Déli Agrárszakképzési Centrum.; Murmuczok Oktatási Centrum (szervez kifejezetten lógyógyászati asszisztens képzést is).

Fotó: Horváth Anikó (Fényfotó)
Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: