Levendula
A levendula virágos jegyei jól összeillenek a citrusok savanykásságával. A lila növénnyel ráadásul mutatós gyümölcssaláta készülhet.
Bár citrusokat legtöbbször nem a meleg hónapok alatt fogyasztunk, a velük bevitt C-vitamin nyáron is jól jön. Ha extra édességre vágyunk, adjunk hozzá egy kis cukrot, vagy akár levendulás cukrot. Utóbbi házilag is könnyen elkészíthető, mindössze apróra vágott levendulát kell kevernünk a cukorhoz.
Kakukkfű
A következő gyümölcssaláta desszertnek vagy akár köretnek is készülhet. Szeleteljünk fel vagy csak vágjunk félbe néhány őszibarackot – ha éppen grillezünk, akár át is süthetjük kicsit, hogy füstös ízt kapjanak.
Vághatunk hozzá sárgabarackot, szilvát, cseresznyét vagy meggyet is, de pusztán őszibarackkal is tökéletes lesz. Ha sós étel mellé készül, a mézet keverhetjük balzsamecettel is.
Koriander
Lássuk be, a koriander elég megosztó. Még ha azok tábort is erősíted, akik szerint szappan íze van, mindenképp próbáld ki a korianderes-mangós salátát, ami halak mellé is tökéletes.
Az édes mangóhoz remekül passzol a markáns koriander. Egy kevéssel megszórjuk a kész saláta tetejét és már fogyasztható is grill húsok, halak társaságban.