Fekete babot nálunk ritkábban találunk a boltokban, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne jó, mint az általunk ismert fajták. Sokak szerint a világon található több mint 500 babfajta közül ez a legegészségesebb.
Az első jellemző, ami a babot megkülönbözteti a többitől – ahogy a neve is mutatja – a színe. Ám ez még nem minden!
A fekete bab bőven tartalmaz egészséges rostokat, amelyeket nem véletlenül neveznek a belek szövetségeseinek. Nemcsak a bélműködést javítja, hanem segít megtisztítani a beleket a lerakódásoktól. Segít megelőzni a falásrohamokat, ami kifejezetten fontos, ha például fogyni szeretnénk. Azt is érdemes tudni, hogy a megfelelő mértékű rostfogyasztás a vérnyomásbetegek számára is hasznos, mivel az anyag képes szabályozni a vérnyomásszintet.
A fekete bab glikémiás indexe alacsonynak számít, ami azt jelenti, hogy elfogyasztásával nem ugrik meg jelentősen a vércukorszintünk. Ez különösen jó hír azok számára, akiknek cukorbetegség vagy fogyókúra miatt figyelniük kell a súlyukra és az étkezéseikre. Rizzsel kombinálva is kifejti ezt a hatását. Bizonyos kutatások szerint ugyanis, ha a fekete babot és a rizst együtt fogyasztjuk, akkor kevésbé ugrik meg a vércukorszintünk, mintha csak rizst ennénk magában.
Teljes értékű fehérjeforrás, amely fontos szerepet tölthet be izomépítéskor, rendkívül értékes energiaforrás is a szervezet számára. Különösen azoknak érdemes fogyasztaniuk, akik intenzív fizikai megterhelést vállalnak. Ha ez nem győzne meg minket arról, hogy fekete babért nyúljunk, akkor talán az majd igen, hogy a fehérje a szervezet kulcsfontosságú folyamatainak katalizátora, ezért bevitele elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez.
Ezek azok, amelyek képesek megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól, és ez tehermentesíteni szervezetünk természetes szűrőit, nevezetesen a vesét és a májat. Emellett az antioxidánsok képesek legyőzni a szabad gyököket is, amelyek felelősek a szervezet sejtjeinek öregedéséért, valamint a civilizációs betegségek kialakulásáért.
Fekete babot a mexikói és a brazil konyha is előszeretettel használ finom fogásokhoz. Rendkívül sokrétűen felhasználható alapanyag: főzhetünk belőle levest, keverhetjük salátához, fogyaszthatjuk köretként vagy egytálételként, de kerülhet pizzára, burritóba is.