Bármely csoportba is tartozzon, jó, ha tudja, hogy a görögdinnye magjai rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak, ezáltal számos jótékony hatásuk van.
Vannak termések (pl.: alma, cseresznye), melyek magját nem ajánlott megenni, de a görögdinnye magjának fogyasztása nemcsak biztonságos, hanem még kedvező hatású is lehet. Nem lesz semmi bajunk tőle, és dinnyető sem fog nőni a hasunkban, ha lenyelünk néhányat evés közben. Viszont, ha egészben nyeljük le, csupán áthalad a szervezeten, és nem hasznosul. Azért tennünk is kell, ha élvezni is szeretnénk az általa felkínált előnyöket.
Egészséges belső
A magnézium a cinkkel, illetve az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakkal karöltve támogatják a szív egészségének megőrzését, csökkentik a vérnyomást, továbbá mérséklik a szívroham, és a stroke kockázatát.
A görögdinnye magjainak B-vitaminjai és ásványi anyagai támogatják az immunrendszer működését, fokozzák az anyagcsere intenzitását, és részt vesznek a csontegészség fenntartásában.
Vonzó külső
A magnézium-, cink-, réz-, mangán- és vastartalma révén javítja a bőr általános megjelenését, elősegíti a regenerálódását, segít megküzdeni a bőrproblémákkal, valamint erősíti a hajat, fokozza annak növekedését és segít megakadályozni a hajhullást.
Miként fogyasszuk?
A legegyszerűbben nyersen használhatjuk: turmixoljuk el a dinnyehússal, vagy szórjuk más turmixitalokba, esetleg készíthetünk belőle „tejet”. Csíráztathatjuk, ami megnöveli tápanyagtartalmát, illetve fokozza a tápanyagai elérhetőségét, értékesíthetőségét. Megpiríthatjuk serpenyőben úgy, ahogy a tökmagot szokás, vagy megsüthetjük 160°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt. Aztán az ízletes magokat salátákra, levesekre, tésztákra, müzlire szórhatjuk, vagy elrágcsálhatjuk önmagukban.
Görögdinnyemag tej: félcsészényi dinnyemagot és 1-2 kimagozott datolyát turmixoljunk 600 ml vízzel.