0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 20.

Ehető a görögdinnye magja?

Zöld istállóban piros szalma, fekete lovak hevernek rajta. Mi az? A dinnyemag eléggé megosztó. Van, aki bosszantónak találja, mivel csak megzavarja a lédús, édes finomság békés élvezetét, mások meg ügyet sem vetnek rá, és gond nélkül felfalják.

Bármely csoportba is tartozzon, jó, ha tudja, hogy a görögdinnye magjai rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak, ezáltal számos jótékony hatásuk van.

görögdinnyeVannak termések (pl.: alma, cseresznye), melyek magját nem ajánlott megenni, de a görögdinnye magjának fogyasztása nemcsak biztonságos, hanem még kedvező hatású is lehet. Nem lesz semmi bajunk tőle, és dinnyető sem fog nőni a hasunkban, ha lenyelünk néhányat evés közben. Viszont, ha egészben nyeljük le, csupán áthalad a szervezeten, és nem hasznosul. Azért tennünk is kell, ha élvezni is szeretnénk az általa felkínált előnyöket.

Egészséges belső

A görögdinnye magjai olyan fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, mint a magnézium, a cink, a vas és a réz, ezáltal hozzájárulnak a szervezet védelméhez, az anyagcsere gördülékeny lebonyolításához, az oxigénszállításhoz, az öregedési folyamatok lassításához, és az idegrendszer kifogástalan működéséhez.

A magnézium a cinkkel, illetve az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakkal karöltve támogatják a szív egészségének megőrzését, csökkentik a vérnyomást, továbbá mérséklik a szívroham, és a stroke kockázatát.

A magnézium kiemelten fontos szerepet játszik a szénhidrátok anyagcseréjének lebonyolításában, és a szervezet többszáz létfontosságú reakciójában.

A görögdinnye magjainak B-vitaminjai és ásványi anyagai támogatják az immunrendszer működését, fokozzák az anyagcsere intenzitását, és részt vesznek a csontegészség fenntartásában.

 Vonzó külső

A magnézium-, cink-, réz-, mangán- és vastartalma révén javítja a bőr általános megjelenését, elősegíti a regenerálódását, segít megküzdeni a bőrproblémákkal, valamint erősíti a hajat, fokozza annak növekedését és segít megakadályozni a hajhullást.

Miként fogyasszuk?

A legegyszerűbben nyersen használhatjuk: turmixoljuk el a dinnyehússal, vagy szórjuk más turmixitalokba, esetleg készíthetünk belőle „tejet”. Csíráztathatjuk, ami megnöveli tápanyagtartalmát, illetve fokozza a tápanyagai elérhetőségét, értékesíthetőségét. Megpiríthatjuk serpenyőben úgy, ahogy a tökmagot szokás, vagy megsüthetjük 160°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt. Aztán az ízletes magokat salátákra, levesekre, tésztákra, müzlire szórhatjuk, vagy elrágcsálhatjuk önmagukban.

Megmosva és teljesen kiszárítva el lehet tenni későbbre. Porrá őrölve turmixitalokba, édességekbe, szószokba, fasírtmasszába és más ételekbe keverhetjük. Az éretlen magokat is felhasználhatjuk, nemcsak az éretteket. Fogyaszthatjuk őket nyersen, és piríthatjuk is, csak arra kell figyelni, akkor hogy gyorsabban elkészülnek.

Görögdinnyemag tej: félcsészényi dinnyemagot és 1-2 kimagozott datolyát turmixoljunk 600 ml vízzel.

A görögdinnyemagok gazdagok mikrotápanyagokban, erősítik az immunrendszert, segítenek szabályozni a vércukorszintet, védik az idegrendszer, a szív, a csontok, a bőr és a haj egészségét.
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: