A termelési körülmények hatékonyabbá tétele és az állatjóllét magas színvonala egyre hangsúlyosabb feladata a hazai állattenyésztésnek, ugyanis csak így lehetséges a hosszú távú piaci versenyképességünk fenntartása – hangzott el a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet rendezvényén.
A gépbemutatóval egybekötött szakmai nap megtartására Holló Mátyás juhtenyésztő otthona, illetve telepe szolgált helyszínül, ahová a régió környező juhászai, juhtenyésztői mellett Erdélyből érkező állattartók is ellátogattak, hogy meghallgathassák Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatójának, valamint Kovács-Igric Dominika állattenyésztő mérnök, a Farmer Starter Kft. tulajdonosának előadásait.
Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet célja
A Juh és Kecske Ágazatért Egyesület 2019-ben jött létre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség, valamint a Juh Terméktanács közös munkájának eredményeként. A szakmaközi szervezeti elismerést 2021-ben kapta meg a szervezet, amely tevékenységének célja a juh- és kecsketermékpálya tagjaival a juh- és kecsketermékpiac összehangolása, az ágazaton belüli közös érdekképviselet megvalósítása és a Kormányzat kiskérődző-ágazatot érintő szabályozási környezetének kialakításában való részvétel.
Jó minőségű, csak kevés
A szakmaközi szervezet ügyvezető igazgatója a hazai báránypiac húsvéti időszakot követő értékeléséről és az ágazat helyzetéről tartott előadásában elmondta,
Az Európai Unió megközelítőleg 58 millió egyedet tart, és csak 89 százalékban mondható önellátónak, emiatt némi (többek között új-zélandi) importra rosszul. Az unió állományának negyedét Spanyolország tartja, de Románia is kiemelkedően magas e téren (mintegy 19 százalék), de juhállományának minősége kifogásolható. Magyarország nem tart még 1 millió egyedet sem, ellenben állataink minősége kiváló, ezért is keresi az olasz, német, osztrák piac a magyar bárányokat. Mezőszentgyörgyi Dávid felhívta az állattartók figyelmét arra a prognózisra, hogy bár a jelentős állománynagyság-különbség ellenére sem lehet egyelőre ránk nézve aggodalomra okot adó a román juhágazat, ugyanakkor egyre több erdélyi gazdálkodó vesz magyar tenyészállatot, aminek eredményeképpen később javulhat a román juhállomány minősége, és ez már hatványozottan veszélyes lehet a magyar piacra. További piaci versenyképesség-csökkenéssel járhat az a tendencia is, miszerint az elmúlt 3 évben mintegy 150 000 egyeddel lett kevesebb az anyajuhlétszám itthon – e folyamat megállítása halasztást nem tűrő intézkedéseket igényel. Az apadó állománynagyság mellett a juhtartók száma is csökkent, ami koncentrációhoz vezet hamarosan, azaz egyre kevesebben egyre nagyobb állományt tartanak majd hatalmas telepeken. Az eddig 300 állat/juhász arány kezd 400 felé tolódni (a koncentrációnak egyik jele), és a jelenlegi gazdasági környezetben a 1000-res állománylétszám a minimum, ami már jövedelmet termelhet egy családi gazdálkodásnak.
Üzekedéskor dől el az ár
Az árak kapcsán elmondta, jelenleg az Európai Unióban a nehéz bárány ára magasabb, mint a könnyű bárányé, ami a 3 millió muszlim vallású bevándorló európai megtelepedésének a hozadéka, ugyanis ők inkább a nehéz bárányt preferálják. Az ágazat piacán szezonálisan emelkednek az árak, húsvétkor és karácsonykor lehet a legtöbbet kapni a bárányokért, de ahogy Mezőszentgyörgyi Dávid fogalmazott: „a jó ár az üzekedésnél kezdődik”, és húsvétra egységes fajtával, mennyiséggel és takarmánnyal etetett árunak kell meglennie ahhoz, hogy a legjobb áron tudják a termelők értékesíteni állataikat. A sűrített elletés mellett az állatokat abrakoltatni kell a folyamatos termelékenység és magas állatminőség biztosításához, valamint a kereskedőkkel történő rendszeres konzultáció is nagyon fontos – sokszor érdemesebb a valamivel alacsonyabb áron dolgozó, de hosszú távon bizonyítottan megbízható kereskedővel partneri megállapodást kötni, mint egy magasabb árat kínálóval, akinek szavahihetősége kétségeket vet fel.
Az ügyvezető igazgató továbbá kiemelte, hogy leginkább a zárt istállóban tartott, intenzíven báránytápon hizlalt, egészségügyi követelményeknek maradéktalanul megfelelő merinó és hús típusú, és ezen belül is elsődlegesen a 20-30 kg közötti súlyú állatok keresettek a piacon.