0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Minden eddiginél drágábban kelt el a rekorder sajt: te fizetnél érte ennyit?

Soha ilyen drágán nem kelt el aukción sajt: a Cabrales típusú különlegességet a valaha volt legmagasabb áron vásárolta meg egy licitáló az 54. „Év Legjobb Cabralese” versenyen, melyet Spanyolország Asztúria tartományában rendeztek hétfőn.

A Cabrales fajtát 1981 óta eredetmegjelölés védi: az autentikus termék onnan ismerhető fel, hogy a szabályozással összhangban sötétzöld alumínimum-csomagolás borítja, melyen a hivatalos címke is szerepel, Queso de Cabrales felirattal. Régebben egyébként hegyi juhar leveleibe burkolva kínálták a félkemény sajtot.

Aggodalomra sincs ok, nem minden Cabralest mérnek aranyárban: az asztúriai sajt kilója átlagosan 13 euróért, azaz nagyjából 5000 forintért vásárolható meg.
Sotres falva Cabrales tartományban, a Pico de Europa hegységénél, a spanyolországi Asztúriában.
Fotó: Mick Stephenson/Wikimedia Commons

Egyre gyűlnek a felhők a Cabrales felett

Termelői a tavalyi évben közel 290 000 kilogrammot értékesítettek belőle. Nem csak a spanyol fogyasztók körében népszerű a tejes finomság, a mennyiség 25%-át ugyanis exportálták. Gimena Llamedo, a térség parlamenti képviselője is felhívta az esemény résztvevőinek figyelmét arra, hogy a Cabrales Spanyolország határain túl is népszerűségnek örvend. A politikus elmondta, hogy

tavaly összesen 54 248 kilogrammot szállítottak belőle EU-s, és 18 000 kilogrammot EU-n kívüli országokba.
spanyol sajt
Fotó: Wikimedia Commons

Ám egyre kevesebben ápolják a Cabrales készítésének hagyományát: míg az ezredforduló évében 61-en készítettek igazoltan eredetmegjelölt terméket, 2021-ben már csak 23-an szerepeltek a nyilvántartásban. Ezt főképp a kisebb termelők (kevesebb, mint 10 000 kilogramm sajt/év) lemorzsolódása okozta. A folyamathoz az is hozzájárult, hogy

egyre kevesebb fiatal kezd állattartásba a Picos de Europa hegységiben, így kevesebb alapanyag áll a sajtkészítők rendelkezésére.

A változó idők életstílusa miatt kérdéses, miként alakul a nagy múltú Cabrales jövője.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/lavanguardia.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.