A Cabrales fajtát 1981 óta eredetmegjelölés védi: az autentikus termék onnan ismerhető fel, hogy a szabályozással összhangban sötétzöld alumínimum-csomagolás borítja, melyen a hivatalos címke is szerepel, Queso de Cabrales felirattal. Régebben egyébként hegyi juhar leveleibe burkolva kínálták a félkemény sajtot.

Fotó: Mick Stephenson/Wikimedia Commons
Egyre gyűlnek a felhők a Cabrales felett
Termelői a tavalyi évben közel 290 000 kilogrammot értékesítettek belőle. Nem csak a spanyol fogyasztók körében népszerű a tejes finomság, a mennyiség 25%-át ugyanis exportálták. Gimena Llamedo, a térség parlamenti képviselője is felhívta az esemény résztvevőinek figyelmét arra, hogy a Cabrales Spanyolország határain túl is népszerűségnek örvend. A politikus elmondta, hogy

Ám egyre kevesebben ápolják a Cabrales készítésének hagyományát: míg az ezredforduló évében 61-en készítettek igazoltan eredetmegjelölt terméket, 2021-ben már csak 23-an szerepeltek a nyilvántartásban. Ezt főképp a kisebb termelők (kevesebb, mint 10 000 kilogramm sajt/év) lemorzsolódása okozta. A folyamathoz az is hozzájárult, hogy
A változó idők életstílusa miatt kérdéses, miként alakul a nagy múltú Cabrales jövője.