0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 14.

A virághagyma-termesztés dicső múltja

A magyar virághagyma-termesztés a 20. század elején fénykorát élte, versenyképes alternatívát nyújtva a holland importtal szemben. Bár az iparág a két világháború közt jelentős volt, a támogatás hiánya és a piac átrendeződése hanyatlásához vezetett.

A keresztezéseket követően Varga Márton új fajtákat hozott létre, melyeket szelektált, majd felszaporított. Ezek a változatok a magyar klímához alkalmazkodtak és betegségekkel szemben is nagyfokú ellenállósággal rendelkeztek, mint a legtöbb külföldön nemesített fajta. Fontosnak tartották vizsgálni a fajták tél­állóságát és a talajnedvesség iránti érzékenységét. Bebizonyították, hogy amennyiben a hagymanövekedés időszakában elegendő vizet kap, úgy sikerrel termeszthető a magyar klímán is. Az általuk végzett kísérletek még arra a nem várt eredményre is vezettek, hogy a Magyarországon beérett hagymák hajtathatósága jobb, mint a hollandoké. A két világháború között a Fővárosi Kertészképző Iskolában 10 kataszteri holdon termesztettek virághagymákat, valamint az ország különböző részein (68 területen) központi irányítás mellett.

A folyamat eredményeként évente több mint 1 millió hagymát termeltek meg, s 200 ezer hagymát osztottak szét a ter­mesztők vagy termeszteni szándékozók számára.
Varga Márton
A nárciszok mögött Habsburg-Lotaringiai József Ferenc főherceg (1895–1957), Anna Mónika Pia szász hercegnő és Varga Márton
(Forrás: Varga Márton Múzeum)

„A hazai virághagymatermesztés meghonosításához mindenek előtt olyan virághagyma törzsekre volt szükség, melyek hazai viszonyainkhoz alkalmazkodtak, illetve annak megfelelnek.

Az első főcél az volt tehát, hogy az idegenből származó fajtákat nagyban elszaporítsák, azok közül a legellenállóbbakat kiválogassák és ezeket a kiválogatott törzsfajokat ismét elszaporítsák.

Mindez mamár befejezett dolog” – írta Jeszenszky Árpád 1933-as cikkében.

A szerkesztő azt is leírta, hogy a tulipán- és jácinttermeléséről híres Hollandiában akkoriban már problémát okozott a virághagyma-értékesítés, mivel az export nehézségekbe ütközött, a gazdasági romlás következtében az importőr országok felvevőképessége csökkent, nem utolsósorban pedig több ország berendezkedett a virághagymák termesztésére. A cikk beszámol arról, hogy 1932-ben a holland termesztők kénytelenek voltak vagonszámra a tengerbe dobni a három évig nevelt, piaci értékesítésre kész, virágozni képes virághagymáikat. Magyarországon az 1930-as években különösen a jácint-, a tulipán- és a nárciszhagymák termesztése vett erős lendületet. A Székesfővárosi Kertészképző Iskolában milliószámra termesztették a virághagymákat, és ezeket továbbnevelés céljából kiadták a gazdáknak. A cikkben olvasható, hogy

ezek a hagymák a holland szaporítóanyag minőségét is felülmúlják.

Változott a világ

Jácintmező 1932-ban
Jácintmező 1932-ban, jobbra hátul egy őrbódé
(Forrás: Varga Márton Múzeum)

A magyar virághagyma-termesztés későbbi hanyatlását több tényező együttes hatása okozta: az országra nehezedő történelmi események és ezekből is adódóan a piac szervezetlensége. Míg Hollandiában kiemelt kertészeti ágazattá vált a virághagyma-termesztés, és ennek megfelelően látták el forrásokkal a termesztőket és nemesítőket, hazánkban nem kapott jelentős gazdasági segítséget. Inkább az élelmiszeripari növények termesztését támogatták. Mindez a nemesítést is elsorvasztotta, Hollandia és más nyugati országok váltak piacvezetővé.

Ugyan az utóbbi években több virághagyma-termesztő vállalkozás indult sikeres útjára, a hagymás virágok nemesítésében, kutatásában jelenleg nem vállalunk részt. A nemesítés és termesztés, a kutatás-fejlesztés központja Hollandia, Kína, az Amerikai Egyesült Államok és Izrael.

Néhány más dísznövénycsoportban ugyanakkor fejlődünk a fogyasztói igények és a klímaváltozás figyelembevételével. Időközben a termesztésben a kézi művelést felváltották a gépek, majd az automata rendszerek, a nemesítésben pedig a klasszikus módszereket kiegészíti a molekuláris nemesítés. Kutatók arra engednek következtetni, hogy a kertészeti termesztés negyedik korszakában a wifi alapú, 5G-s rendszerek lesznek használatosak, és a nemesítésben is új időszak kezdődik.

tulipán
A tulipánnemesítés jelenleg is korszerű nemesítőműhelyek feladatvállalása

A modern kertészet a növényfiziológiai ismereteknek, a magas szintű technológiai folyamatok és az új fajták alkalmazásának hatékony kombinációja. Megérteni és kiszolgálni a növény szükségleteit éppoly fontos, mint a korszerű technológiák alkalmazása. Ez pedig a virághagyma-termesztésben különösen igaz, hiszen a hagymás évelők termesztésének minden szakasza (virágzás, vegetatív növekedés, hagymafejlesztés, dormancia) eltérő környezeti tényezőket, körülményeket kíván.

Köszönetnyilvánítás

A kutatás a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „A körforgásos gazdaság megvalósíthatósága a honvédelmi tevékenységek során” című, TKP2021-NVA-22 azonosítószámú Tématerületi Kiválósági Program támogatásával valósult meg, a Körforgásos Gazdaság Elemző Központ (KGEK) vezetésével.

Ez is érdekelheti:

A jácintról régen és ma

Kerti növények regénye: történelmi utazás kincsek nyomában

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: