Minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, sovány fehérjeforrást, olajos magvat, teljes kiőrlésű gabonát fogyasztunk, annál változatosabb lesz a bél mikrobiomunk. A sokféle baktérium jelenléte pedig kedvez szervezetünknek, ellenállóbbá válunk tőle a betegségekkel szemben. Ám ne feledkezz meg a fűszerekről se! Használatukkal – ízlelőbimbóink mellett – még a bélrendszernek, az emésztésnek is kedvezhetünk. kurkuma

És hogy melyik tesz a legtöbbet ezek egészségéért? Az EatingWell dietetikusai szerint
Aranyló kurkuma a betegségek ellen
A kurkuma a gyömbérhez hasonló, enyhén kesernyés ízű, élénk narancsszínben pompázó fűszer, melyet előszeretettel használnak Indiában illetve Délkelet-Ázsiában. Nem csak íze teszi különlegessé: aktív összetevője, a kurkumin gyulladáscsökkentő hatást fejt ki.
Kutatások alapján a kurkumin szervezetünket két „lépésben” támogatja. Segít fenntartani az emésztőrendszer jótékony baktériumainak egyensúlyát, melyek a vegyület lebontásáért is felelősek. A kurkumin így hatékonyan fejtheti ki antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásait.
A friss kurkuma élénknarancs, míg őrölt verziója aranyló színű. Ezt magas polifenoltartalmának köszönheti, mely vegyületek gyulladáscsökkentő és antioxidáns-hatást fejtenek ki.
A kurkuma az emésztőrendszer gyulladását és az azzal kapcsolatos betegségek tüneteit is segíthet csökkenteni. Ilyen például az irritábilis bél szindróma (IBS) és a gyulladásos bélbetegség (IBD) is.

Az egyik során például a résztvevők kurkuma-kivonatot tartalmazó étrendkiegészítő-kapszulát szedtek, és jelentősen csökkentek az IBS betegséggel járó hasi fájdalmaik. Bár a kurkumin mennyisége étrend-kiegészítőkben jóval nagyobb, mint amennyit fűszerezéssel elérhetünk, az eredmények biztatóak.
Egy dolgot mindig érdemes észben tartani: a kurkumin a szervezetben nehezen szívódik fel, így olyan élelmiszerrel kell együtt fogyasztani, mely segíti a jótékony vegyület felszívódását. Erre van is egyszerű megoldás, hiszen a feketeborsban lévő piperin szerves vegyület 2000%-kal növeli a kurkumin biohasznosulását.
Fűszeres „karfiolsteak”

Nem kell más hozzá, mint karfiol, olívaolaj és fűszerek. A karfiolt rózsáira szedjük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd olívaolajjal ízlés szerint meglocsoljuk. Sütéshez extra szűz helyett használjunk finomított olívaolajat. Ezután sózzuk, szórjuk meg őrölt kurkumával és frissen őrölt fekete borssal. 200 fokon, légkeverésen nagyjából 20 percig süssük.
Kurkumás szupersmoothie

Enyhén fűszeres, frissítő turmix tele tápanyaggal – igazi őszi vitaminbomba, mely segít felkészíteni immunrendszerünket a hideg időre!
Hozzávalók:
• 3 répa megpucolva, szeletelve
• fél alma
• fél citrom leve
• 2 kiskanál őrölt vagy friss gyömbér
• 2 kiskanál őrölt kurkuma
• fél kiskanál feketebors
• negyed kiskanál cayenne bors (elhagyható)
• 85 gramm agavé, juhar vagy rizsszirup
• 1 liter víz
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd az így kapott smoothiet hagyjuk kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek. Ha juiceként fogyasztanád, szűrd át egy szűrő vagy anyag segítségével.