Az ősz hűvös, nyirkos napokkal ajándékoz meg minket, egyes reggeleken még a leheletünket is láthatóvá varázsolhatja. Hogy egészségesek és motiváltak maradjunk, kirobbanó formában kezdhessük a napot, megőrizzük jó közérzetünket, érdemes alkalmazkodnunk az őszi változásokhoz. De nemcsak az öltözködés terén, hanem a táplálkozásunkat tekintve is! És mennyivel jobb egy gazdag, meleg étellel (kásával, muffinnal, forró szendviccsel) kezdeni a napot, mint egy hideg turmixitallal vagy joghurttal.
Aszalt szilvás őszi árpakása
Az árpapelyhet háromszoros mennyiségű tejben főzzük puhára. Adjunk hozzá fahéjat, kisebb darabokra vágott aszalt szilvát, és csorgassunk rá kókuszvirág szirupot.
Bögresüti őszi
Keverjünk simára 2 evőkanál mogyoróvajat 3 evőkanál mandulatejjel és 2-3 teáskanál nádcukorral. Egy csipet szódabikarbónát oszlassunk el 2 evőkanál lisztben, majd adjuk hozzá a mogyorós krémhez és kavarjuk sűrű masszává. Kanalazzuk egy kisebb, 1,5-2 dl-es bögrébe, hogy legyen lehetősége terjedni. Mikrohullámú sütőben kb. 1 percig hőkezeljük közepes fokozaton. Bármilyen más magvajat is használhatunk.
Édesburgonyás gofri
2 evőkanál őrölt lenmagot keverjünk össze 4 evőkanál vízzel és hagyjuk pihenni 10 percet. Tegyünk turmixgépbe 1 csésze főtt, tört édesburgonyát, 1 csésze növényi tejet, a lenmagzselét, 1 csésze zabpelyhet, 1 csésze barna rizslisztet, 2 evőkanál juharszirupot, ¼ csésze avokádóolajat, 1 evőkanál almaecetet, ½ evőkanál sütőport, 1 teáskanál fahéjat, ¼ teáskanál őrölt kardamomot, és egy csipet sót. Készítsünk sima tésztát, amit aztán közvetlenül az előmelegített, megolajozott gofrisütőbe öntve, a sütőnk méretétől függően néhány adagban süssük aranybarnára. Frissen a legjobb, de szükség esetén 2-3 napig hűtve eltartható.