0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Őszi italok zabból, gesztenyéből, édesburgonyából: 5 melengető ötlet

Igazi, hamisítatlan őszi időnk van, sok esővel, szemerkéléssel, hűvös borongóssággal, vastagabb holmikat igénylő reggelekkel és estékkel. Jólesik ilyenkor egy forró bögrét szorongatni.

Amarántkávé

amaránt

Tegyünk 5-6 evőkanálnyi amarántmagot egy (öntöttvas) serpenyőbe. Készíthetünk nagyobb mennyiséget is, de melegen ajánlott, hogy az edényünkben egyszerre csak vékonyabb réteg mag legyen, ami könnyen kezelhető és jól látszik rajta a színváltozás.

Közepes vagy kissé alacsonyabb lángon pirítsuk meg a magokat, folyamatos kevergetés mellett, amíg szép aranybarnák lesznek, és kellemes illat száll fel belőlük.

Amint készen vagyunk, azonnal öntsük át egy hőálló tálba, mert ha sokáig állnak a forró edényben, megéghetnek. Miután kihűltek, daráljuk le kávédarálóval, és készítsünk belőlük kávét: egy csésze forró vízhez vagy tejhez tegyünk ízlés szerint 1-2  evőkanálnyi őrleményt, és ízesítsük a megszokott módon. Kellemes, lágy ízű, latte-szerű őszi italok egyike.

Forró zabital

forró ital fűszerekkel
Illusztráció/Designed by: Freepik

Turmixoljunk össze 2 csésze vizet, 2 csésze mandulatejet (vagy más ízlés szerint választott növényi tejet), egy csipet sót és negyed csésze zabpelyhet. Egy lábasban közepes lángon, állandó keverés mellett melegítsük fel egy darabka fahéjrúddal, 3 szem szegfűszeggel és egy csipet szerecsendióval. Miután felforrt, kis lángon sűrítsük be enyhén, vagyis párologtassuk el az eredeti folyadék kb. negyedét. Zárjuk el a hőforrást, keverjünk bele ízlés szerinti édesítőt, és azonnal kínáljuk.

Ha meleg italokról van szó, leghamarabb a fekete, vagy zöld tea, illetve a kávé jut eszünkbe, de míg ezek reggelre még elfogadhatók, az éjszakai pihenés háborítatlansága végett, délután és estfelé már nem ajánlottak. Helyesebb, ha helyettük inkább egy kellemes, megnyugtató, ellazító itókával zárjuk a napot.
Ez is érdekelhet:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: