Amarántkávé
Tegyünk 5-6 evőkanálnyi amarántmagot egy (öntöttvas) serpenyőbe. Készíthetünk nagyobb mennyiséget is, de melegen ajánlott, hogy az edényünkben egyszerre csak vékonyabb réteg mag legyen, ami könnyen kezelhető és jól látszik rajta a színváltozás.
Amint készen vagyunk, azonnal öntsük át egy hőálló tálba, mert ha sokáig állnak a forró edényben, megéghetnek. Miután kihűltek, daráljuk le kávédarálóval, és készítsünk belőlük kávét: egy csésze forró vízhez vagy tejhez tegyünk ízlés szerint 1-2 evőkanálnyi őrleményt, és ízesítsük a megszokott módon. Kellemes, lágy ízű, latte-szerű őszi italok egyike.
Forró zabital

Turmixoljunk össze 2 csésze vizet, 2 csésze mandulatejet (vagy más ízlés szerint választott növényi tejet), egy csipet sót és negyed csésze zabpelyhet. Egy lábasban közepes lángon, állandó keverés mellett melegítsük fel egy darabka fahéjrúddal, 3 szem szegfűszeggel és egy csipet szerecsendióval. Miután felforrt, kis lángon sűrítsük be enyhén, vagyis párologtassuk el az eredeti folyadék kb. negyedét. Zárjuk el a hőforrást, keverjünk bele ízlés szerinti édesítőt, és azonnal kínáljuk.