0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 18.

Vajas kávé?! 7 ok, amiért megérheti felülni a legújabb trendre

Bármilyen furcsán is hangzik, a világ számos pontján lázban égnek a vajas koffeinlöketért. Egészen pontosan az indiai ghee és az espresso találkozásáról van szó.

Fogyni szeretnél? Egész délelőtt energiára vágysz? Sokan vannak így ezzel, ám nem mindenkinek jutna eszébe ezeket vajas kávé segítségével elérni. Pedig egyre többen esküdnek a wellness-őrület legújabb csillagára, a ghee-vel felturbózott kávéra.

A rendhagyó napindítóhoz csupán fekete kávéra és ghee-re, azaz indiai tisztított vajra van szükség.

Az ajurvédikus orvoslás régóta kedvelt alapanyaga a vaj hevítésével készül, természetesen laktózmentes, használható főzéshez és sütéshez is. Maga a ghee-s kávé a ketogén diéta elveivel is összhangban áll, szénhidráttartalma elenyésző, támogatja a ketózis folyamatát. És hogy miért is tartják annyian csodaszernek, ha kávénkba egy kanál ghee-t teszünk?

kávé
Fotó: Pixabay

A Healthshots életmódportál az alábbi 7 előnyét osztotta meg a vajas kávé fogyasztásának.

Feltölt energiával

ghee, az indiai vaj
Fotó: Rajat Sarki/Unsplash

A ghee egészséges zsírforrásként látja el szervezetünket energiával, a koffein élénkítő hatásairól pedig nem is kell szót ejtenünk. A Journal of the International Society of Sports Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint a zsír és a koffein elegye kiegyensúlyozottan tartja energiaszintünket, hosszan kitart az általa kapott energialöket.

Éberré tesz

Nem csak testileg, de szellemileg is felfrissülhetünk a vajas kávé által. A ghee antioxidánsai ugyanis segítenek megőrizni agyunk, kognitív képességeink egészséges működését. Egy tanulmány szerint az indiai vaj ugyanis védi a neuronokat, és segítségével azt tapasztalhatjuk hosszú távon, hogy koncentráltak, éberek vagyunk.

Eltelít

A Current Developments in Nutrition-ben megjelent tanulmány szerint

egy csésze vajas kávé növeli a jóllakottság-érzetet, ezáltal pedig még 3 órával később is kevesebb táplálékot vihetünk be.
kávé
Fotó/Designed by: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/healthshots.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.