0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 3.

Ebből a gyümölcsből már egy maréknyi is javíthatja a memóriát

A legújabb kutatások szerint már egy kisebb adagja is jelentősen javíthatja egészségünket – ám fontos, hogy minden nap fogyasszuk!

Az áfonya híres magas antioxidáns-, vitamin- valamint rosttartalmáról – csakúgy, mint a piros színű gyümölcsök többsége, például a szamóca, a málna vagy a cseresznye. Az apró vitaminbomba támogatja egészségünket, segít megelőzni és legyőzni a betegségeket.

bogyós gyümölcsök, egészséges szuperélelmiszer, áfonya, málna, szeder
Fotó/Designed by: Freepik

Számos kutatás eredményei bizonyítják a kék szuperélelmiszer jótékony hatásait. A Journal of the International Society of Sports Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint az áfonya javíthatja a vérnyomásértékeket, az endothel funkciót (endothelnek az erek belsejét borító, összefüggő, vékony réteget nevezzük), az érfalak rugalmasságát – írja a Mirror. Sőt, a nívós Nutrition folyóiratban megjelent egyik 2021-es tanulmány szerint

az áfonyafogyasztás még a vércukorszint-szabályozására és az inzulinszintre is pozitívan hat.

Az Antioxidants folyóiratban publikált tanulmány pedig a bogyós gyümölcs bőrünkre gyakorolt remek hatásairól számol be: az áfonya ugyanis növelheti a bőr elaszticitását, javíthatja a védőréteg állagát.

bogyós gyümölcsök, egészséges szuperélelmiszer, áfonya, szamóca
Fotó/Designed by: Freepik

A Nutritions-ben megjelent tanulmány kísérletében résztvevők 12 héten át fogyasztottak naponta egy marék áfonyát. Ennek hatására pedig jobb tanulási képességet, élénkebb memóriát tapasztaltak. Mindemellett az olyan kognitív funkcióik javulásáról is beszámoltak, mint a döntéshozatal, a tervezés, a koncentráció és a különböző feladatok kivitelezése.

A „Középkorú személyek étrendjének kiegészítése áfonyával a demencia kockázatának csökkentése érdekében” (Blueberry Supplementation in Midlife for Dementia Risk Reduction) című tanulmány szerzői arra jutottak, hogy a vizsgált csoport tagjai

könnyebben birkóztak meg az emlékezést igénylő napi teendőikkel. Összességében nőtt a teljesítményük azoknak, akiknek az áfonya mindennapi étrendjük részét képezte.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az időben megkezdett, rendszeres áfonyafogyasztás segíthet megelőzni az agyműködés károsodását, a kognitív leépülést. Ugyanakkor a tudósok azt is hangsúlyozzák, az áfonya végső soron nem csodaszer, hiszen a genetika jelentősen befolyásolja a demencia kockázatát is.

Mindemellett pedig az étkezés, a fizikai aktivitás és az egészséges életmód összessége befolyásolja a memóriazavarok kialakulásának és az egyéb kognitív funkciók károsodásának rizikóját.

Azaz nem vehető ki egyik sem a képletből, nem helyettesíthetjük egyiket a másikkal.

Mindenesetre az eredmények egyértelműen azt mutatják, jól tesszük, ha minden nap elfogyasztunk egy marék áfonyát. Hogy hogyan teljesíthetjük ezt legegyszerűbben?

Íme, néhány ötlet az áfonya felhasználásához:
  • Áfonyás-mandulás zabkása
  • Áfonyás banánkenyér
banánkenyér áfonyával, egészséges desszert
Fotó/Designed by: Freepik
  • Görög joghurt áfonyával
  • Áfonyás crumble sütemény
  • Chia puding áfonyával
  • Banános-áfonyás smoothie mentával
  • Banáncsinta vagy palacsinta cottage cheeseből áfonyával
  • Túró áfonyával
egészséges desszert, puding áfonyával
Fotó/Designed by: Freepik

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/themirror.com

Magazin ajánló: