Szervezetünk működése szempontjából elengedhetetlen a fehérjék, zsírok és szénhidrátok bevitele, hiszen ezek biztosítanak energiát számunkra. De mi is történik akkor, amikor antioxidánst viszünk be? Ekkor pedig – nagyon leegyszerűsítve – értékes vegyületekkel ajándékozzuk meg szervezetünket.
Ide tartoznak például az úgynevezett antociánok, karotinoidok, flavonoidok, katekinek, polifenolok, illetve néhány vitamin és ásványi anyag is antioxidáns hatást fejt ki – például a C-vitamin is.
Ha megfelelő mennyiségben viszünk be antioxidánst, gondoskodunk arról, hogy szervezetünk hatékonyan vehesse fel a harcot a sejtkárosító szabad gyökökkel. Így pedig csökkenthetjük az olyan súlyos állapotok kockázatát, mint a rák vagy a szív-és érrendszeri megbetegedések.
Az alábbiakban bemutatunk 5 olyan élelmiszert, mellyel meglepően sok antioxidánst vihetünk be, az EatingWell dietetikusának listája alapján.
Alma
Nem feltétlenül kell drága szuperélelmiszerekkel feltöltenünk a konyhát, ha minél több antioxidánst szeretnénk bevinni! Az alma a vegyület számos típusát tartalmazza: egyaránt gazdag kvercetinben, katekinben és klorogénsavban.
Mivel héjában rejlik a legtöbb az értékes vegyületből, ne távolítsuk el azt, hámozás nélkül fogyasszuk az almát!
Hagyma
A hagyma is beállt a könnyen elérhető és megfizethető antioxidáns-források sorába. Talán nem is gondolná, de a népszerű ízesítő több mint 25 különböző típusú flavonoidot tartalmaz, többek között kvercetint.