Talán nem is gondolnád, mekkora hatással van az emésztés általános egészségügyi állapotodra: a bél mikrobiomja befolyásolja az immunrendszert, sőt még a mentális állapotot is. Amennyiben felborul az egyensúly, puffadást, gázképződést, hosszú távon akár súlygyarapodást is tapasztalhatunk. Így elengedhetetlen, hogy olyan ételeket fogyasszunk, melyek támogatják a gyomor egészségét.
Az ideális bél mikrobiom érdekében a SheFinds dietetikusai osztanak meg 4 egészséges és finom élelmiszert, melyeket érdemes beépítened diétádba.
Kimchi gyomor
A kimchi tradicionális koreai étel, melyet különböző zöldségek fermentálásával készítenek. Ilyen például a Napa káposzta – mely sajnos a klímaváltozás mostani hatásait igencsak megsínyli.
A fermentáció során ugyanis priobiotikumok képződnek, mely baktériumok jót tesznek az emésztőrendszernek. A kimchi ráadásul rostbevitel szempontjából is jó választás: a rostok gyomrunknak és a telítettségérzet által súlyunknak is kedveznek.
Kefir
A kefir probiotikumai kedveznek a bél mikrobiomjának, hiszen segítik a jótékony baktériumok szaporodását.
A kefir ráadásul alacsony kalóriás, könnyen beszerezhető élelmiszer, mellyel még fehérjét is bevihetünk.