– Ezen gondolat adta az ötletet, hogy érdemes lenne a „kőttrétes” készítésével és árusításával megpróbálkozni. A sütemény már a kezdetekben nagy sikert aratott. A „kőttrétes” hagyományos eljárással készülő kelt tészta, rétes formában, amit az Őrség egyik jellegzetes ételeként tartanak számon. Az itteni emberek hétköznapi ételeinek egyike volt a munkás hétköznapokban, persze egy laktatóbb leves (gulyás, babos káposzta stb.) mellett. A hagyományos rétessel ellentétben ez a fajta rétes csak ezen a vidéken terjedt el.
Ezt követően sütjük ki a tésztát, majd, ha elkészül, zsírral lekenjük a tetejét, hogy fényes legyen. Ezzel az étellel pályáztunk az idén az Őrségi Nemzeti Park által kiírt „Nemzeti Parki Termék” tanúsító védjegyének pályázatára, amit el is nyertünk. Ebben az évben egyébként bővült a kínálatunk egy újabb őrségi termékkel, a hőkön sült pereccel, amit a szeptemberben elkészült kemencénkben készítünk. A kínálatunkban ott van az almás lepény és a krumplis pogácsa is.
A hagyományos sütemények pillanatok alatt elfogynak a felsőjánosfai piacon, a Kovács Porta nem tud annyit készíteni, amennyi el ne kelne. De népszerűek az általuk termelt zöldségek és egyéb készítmények is.
– A savanyúságok között megtalálható az uborka, a cékla, az alma- és cseresznyepaprika, a káposzta és a káposztával töltött paprika. A lekvárok esetében a korminszőlő, barack, eper, szilva közül választhatnak a vevők. Az Őrségre jellemző tökmagolaj, savanyított répa és káposzta, a tökmag és az aszalt alma szintén megtalálható nálunk.

Márkusné Kovács Katalin hangsúlyozta:
– Véleményem szerint a vásárlók kedvelik helyi termékeket. Egy részük nyaraláskor, hosszú hétvégéken látogat ki a piacra és kóstolja meg a helyi piacon árult termékeket. Előfordult, hogy egy fiatal pár hallotta a hírünket, s az üdülésük idején 25 kilométerről jöttek át a felsőjánosfai piacra, hogy megkóstolják a „kőttrétest”. A helyiek és a környékbeliek már tudatosan érkeznek péntekenként vásárolni, sokan a jól bevált termékeket keresik és veszik, olyanokat, melyeket otthon nem tudnak előállítani, megtermelni. Mondhatom, hogy nagyon sokan – egyre többen – részesítik előnyben a piacokat a boltokkal szemben. Természetesen a multik alacsony áraival a helyi termékes piacok nem tudják felvenni a versenyt, így mi sem. Viszont, ami a piac előnye, hogy a kínált áruk egyedi, egészséges, régi ízek megtartásával, szívvel-lélekkel készülnek. A helyet közvetlen, baráti-családi hangulat uralja, az árusok pedig minden kérdésre készséggel válaszolnak.
Számunkra ez egy igazi „szerelem”. Mi a környék más termelői piacaira nem járunk, így azt mondhatjuk, hogy ebből sem meggazdagodni, sem megélni nem lehet. Csak szeretetből csináljuk.
A Kovács Porta minden egyes tagja, résztvevője töretlen kedvvel végzi a napi munkát, s nagyon örülnek a pozitív visszajelzéseknek. Egyelőre nem is tervezik, hogy változtatnak.
– A jövőre nézve nincs konkrét koncepciónk, tervünk. Folyamatosan figyeljük az igényeket, sokat beszélgetve a vevőkkel, a piacra járókkal, és ezek alapján igyekszünk alakítani a kínálatunkat – tette hozzá Márkusné Kovács Katalin.