0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 21.

Zöldségre halat? 4 szuperkönnyű recept, aminek senki nem fog tudni ellenállni

A bemutatott receptsor egy komplett ebéd- vagy vacsoramenü, de az ételek egyenként is alkalmasak egy könnyű vacsorának vagy vendégváró fogásnak.

Számtalan érvet lehet felhozni a hal gyakori fogyasztása mellett, hiszen fehérjében bővelkedik, tartalmaz omega-3 zsírsavat, D-vitaminban is dúskál, valamint kalóriatartalma is alacsony, főként, ha párolva készítjük el, ezért heti egy-két alkalommal érdemes az étrendbe csempészni. Ezt szinte mindenki tudja, mégsem készítünk elég gyakran halat.

A karácsonyi halászlé és nyáron a sült hekk adja a magyar halfogyasztás gerincét.

A hal nehezen tud előkelőbb helyre lépni, már csak azért is, mert nem vagyunk tengeri ország, sokan pedig az ára miatt mondanak le róla. Tény, hogy a halak készítése külön műfaj, rutint kell szereznünk, hogy könnyedén tudjunk vele bánni és bátran merjünk vele kísérletezni. Ami az árát illeti, nem szükséges mindig egy egész lazacot megsütni, pár deka halhúst is remekül beépíthetünk egy-egy ételbe.

Tischler Petra Európa több Michelin-csillagos éttermének konyháján dolgozott, jelenleg egészségtudatos privát séf és a halételek szakértője, ezért őt kértük meg, hogy mutasson nekünk példát arra, hogyan lehet a kertünkben megtermelt zöldségeket társítani különféle halak húsával vagy tenger gyümölcseivel. A kettő ugyanis csodálatosan megfér egymás mellett, és izgalmas fogásokká lényegülnek a serpenyőben. Közben pedig számos trükköt és tippet megoszt velünk az elkészítéssel kapcsolatban.

Garantálom, hogy egyik sem ördöngösség!

Garnélás rizstekercs halat

Hozzávalók (4 főre)

  • 4 db nagyméretű rizslap • 1 dl víz + 2 ek rizsecet • 150 g feketetig­risrák-farok tisztítva • fél fej fejes saláta • 2 ek szezámmag • 1,5 dl házi majonéz • chiliszósz ízlés szerint

A rákfarkakat hosszában kettévágjuk, forró serpenyőben, habzó vajban sóval-borssal ízesítve átforrósítjuk. Félretesszük kihűlni.

A majonézt kis citromlével, chiliszósszal ízesítjük.

A kihűlt rákfarkakat bekeverjük a majonézzel. A rizslap mindkét oldalát az ecetes vízbe mártjuk, fadeszkára fektetjük. Ráhelyezünk az alsó felére egy nagy salátalevelet, amire a bekevert garnélát halmozzuk. Két oldalát behajtva szoros tekercset készítünk.

Tipp: A tekercseket díszíthetjük ehető virágokkal vagy meghempergethetjük szezámmagban.

Halleves halat

Hozzávalók (4 főre)

  • 1 kg vegyes fehérhúsú halcsont • 1 fej vöröshagyma pucolva, félbevágva • 1 db nagyobb sárgarépa ujjnyi csíkokra vágva • 2 szál szárzeller ujjnyi csíkokra vágva • 2 db babérlevél • 200 g atlanti tőkehal filézve • 50 g só + 0,5 liter víz • 1 db nagyobb répa gyufaszál vastagságúra vágva • 2 kisebb fej karalábé gyufaszál vastagságra vágva • újhagyma vékony karikákra vágva • kis csokor friss kapor • 2 dl zsíros tejföl

Alaplevet főzünk: a halcsontokat tepsire rakjuk, kis olajjal meglocsoljuk, sütőben 160 °C-on 20 percig elősütjük. Közepes méretű lábast teleengedünk vízzel, a halcsontokat és a zöldségeket beletesszük, sózzuk, borsozzuk, gyöngyözve főzzük 1,5 óráig.

A tőkehalfilét 10%-os sóoldatba helyezzük: fél liter hideg vízben elkeverjük a sót, 10 percre belehelyezzük a filéket. Ezután habzó vajban, serpenyőben oldalanként 4-6 percig (vastagságtól függően) készre sütjük.

Az elkészült alaplét leszűrjük egy kis lábosba, ízlés szerint sóval, fehérborssal ízesítjük. A legvégén behabarjuk és citromlével frissítjük.

Tálaláshoz előmelegített tányérokba helyezzük a julienne-re (gyufaszálra) vágott sárgarépát, karalábét és az újhagymát. A tányérokba szétadagoljuk a tőkehalat, a garnírungot (levesbetétet), meghintjük frissen vágott kaporral és felöntjük a kész levessel.

Tipp: Érdemes az alapléből többet főzni, és a felesleget fagyasztóba tenni, akkor legközelebb gyorsan tudunk egy hallevest készíteni vagy más halételhez felhasználni.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: