0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Gyömbér, nem csak télen

A gyömbér sok európai számára egy kicsit egzotikus, kicsit rejtélyes, de mindenképpen téli fűszer, ez azonban nem volt mindig így.

A cikk nyomtatásban a Kertbarát Magazin 2024/11-12. számában jelent meg.

Szerzők: Nagy Zsófia, Bagosi Dávid

Ahogyan a nappalok egyre hűvösebbek, az éjszakák egyre többször csapnak át fagyba, a tudatunkba is sűrűbben furakodnak be képek egy feldíszített karácsonyfáról, egy tepsi forró mézeskalácsról vagy egy meghitt estéről egy forró tea társaságában. A képekhez pedig illatok is járnak, hiszen a téli hangulathoz egyenes utat taposott ki az agyunkban a szegfűszeg, a fahéj és a gyömbér kombinációja, mi pedig ez utóbbit vesszük górcső alá.

mézeskalács
Fotó: Freepik

A gyömbér sok európai számára egy kicsit egzotikus, kicsit rejtélyes, de mindenképpen téli fűszer, ez azonban nem volt mindig így, mi pedig szeretnénk bemutatni, hogyan lehet ez a növény egész évben barátunk a kertben és a konyhában egyaránt.

Egy kis történelem

gyömbér
Fotó: Freepik
A gyömbér egyike a legrégebb óta termesztett fűszereknek. Pontos eredete homályba vész, ugyanis vadon nem terem, de a kínaiak és indiaiak feltételezhetően már 5000 évvel ezelőtt is termesztették, eleinte elsősorban a gyógyhatása miatt.

Neve valószínűleg a szanszkrit Singabera szóból ered, ami azt jelenti, hogy szarv alakú. Európába a keleti fűszerek közül az elsők között érkezett, arab közvetítéssel, az ókori görögök és rómaiak körében nagy becsben tartott gyógy- és fűszernövény volt. Népszerűségét még Róma bukása sem tudta megtörni, a kora középkor királyi udvaraiban és nemesi köreiben terjedt tovább a használata. Egyrészt ízesített sörön keresztül, másrészt olyan fűszeres kenyereken át, amikből később a klasszikus mézeskalács is kifejlődött, harmadrészt pedig fűszerkeverékekben, mint amilyen a poudre douce volt (jelentése: édes por), amivel egyaránt ízesítettek édes és sós ételeket is, egyebek között a loseyns nevű angol ételt, ami a lasagne egyik előfutára volt. A spanyolok közvetítésével Jamaicában is megtelepedett, ahol az ott kialakult jerk sütési módszerhez használt marinádok kedvelt összetevője lett.

Jamaicának és a gyömbérnek van egy közös sötét, múltbéli titka is.

A 19. század végén itt kezdték el forgalmazni az úgynevezett Jake-et, ami egy 70-80 százalékos alkoholtartalmú, gyömbérkivonatot tartalmazó gyógyszer volt. Fejfájás, menstruációs panaszok, légúti megbetegedések, puffadás ellen alkalmazták, és erős íze ellenére is igen népszerű alkoholos italnak számított, főleg az amerikai szesztilalom idején. A likőr ricinusolajat is tartalmazott, aminek az ára az 1920-as évek második felében erőteljesen emelkedni kezdett, így alternatív megoldásként triortokrezil-foszfáttal (TOCP) helyettesítette a gyártó, ami a mai festéklakkok egyik mérgező alapanyaga. Olyannyira mérgező, hogy ötvenezer embernél okozott kéz- és lábbénulást és egy furcsa mozgást is előidézett, amit jake legnek neveztek el. 

Gyógyhatása

Igazi csodanövény. Az egyetlen gyógynövényünk, ami igazoltan hányingercsillapító.

Ha kavarog a gyomrom, egy reszelt gyömbérből készült friss tea még soha nem okozott csalódást. Hasfájásra, hasmenésre, puffadásra, étvágytalanság ellen is hatásos. Ezenkívül csillapítja a köhögést, immunerősítő, csökkenti a vércukorszintet és erősíti a szívet.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: