
A mediterrán éghajlatú térségekben hosszú tenyészidejű fajtákkal (110-180 nap) át is teleltetik az állományt. Kora tavasszal, hajtatásra rövid tenyészidejű fajtákat használunk, amelyek jellemzően kisebb, 600-900 grammos fejeket hoznak, nyitottabb lombozatúak, a levelek kevésbé takarják a rózsákat. Hazánkban a feldolgozóipari célú termesztés visszaesett az utóbbi időben, a fagyasztásra szánt karfiol az összmennyiség 15%-át teszi csak ki.
Milyen a jó karfiol?
Méretét tekintve 1 kg körüli, de a nagybani piacon találkozhatunk akár 2 kg-os fejekkel is, a feldolgozóipar pedig a nagy, 3 kg-osakat kedveli. A fej nagysága függ a fajtától és az állomány sűrűségétől.
Fontos, hogy a fejet könnyedén rózsáira lehessen bontani, jól záródjon, domború legyen, hogy a víz leperegjen

róla, és az alsó rózsák ne nyíljanak szét idő előtt. A levelek jól takarják a fejet, mert így a napsugarak nem érik azt, és nem barnulnak meg idő előtt. Régebben a nyílt, nem záródó növényeknél ráhajtották a belső leveleket a fejekre, hogy árnyékoljanak. A fej színe legyen fehér, sárga és zöld színeződéstől mentes. Igaz, manapság a nemesítők megleptek minket lila, narancssárga és világoszöld színű fajtákkal is, amelyek nemcsak színükben, hanem ízükben is különböznek az alaptípustól. A szín mellett néha a forma is változik, megjelentek a piacon a pagodakarfiolok (Romanesco típus), amelyek rózsái csúcsosan csavartak, összhatásukban egy Mandelbrot-halmazra hasonlítanak.
A brokkoli
Később került be a köztudatba, mint a karfiol, de sok tekintetben hasonlít ahhoz. A brokkoli is a kelet-mediterráneumból származik (Ciprus). Ugyancsak a virágát, virágzatát fogyasztjuk, hasonló ételeket lehet belőle készíteni és ugyanúgy nehéz megtermelni. Meleg hatására lazulnak a fejek, átnövik a levelek. Ebből az USA-ban termelik a legtöbbet. Magyarországon lefelé ívelő pályát mutat a termőfelület mérete, manapság 60-70 hektáron termesztik, főleg júliusi ültetéssel.
A gyerekeknél nem szerepel a toplistán, pedig sok C-vitamint, A-vitamint, ásványi sókat és antioxidánst tartalmaz.
A fotókon a Rijk Zwaan nemesítőház fajtái szerepelnek.
Fotók: Molnár Péter