0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 19.

Ezek a legjobb húspótló zöldségek

Egyre többet hallunk arról, hogy az egészséges és fenntartható életmódhoz csökkentenünk kell a húsfogyasztásunkat. Szerencsére a zöldségfogyasztás nem jelenti azt, hogy el kellene hagynunk azokat az ételeket, amelyeket a legjobban szeretünk.

A vegán életmóddal élők már jól tudják, hogy szinte minden étel ízletesen elkészíthető növényi alapanyagokból is, még az olyan igazán húsos ételek is, mint a hamburger vagy egy közepesen átsütött marhasteak. Lássuk, melyek azok a zöldségek, amelyek megállják a helyüket a legjobb húsételekben is.

Tofu, tempeh, szejtán

Elsőként talán mindenkinek a fermentált szójababból készült termékek jutnak eszünkbe, mint klasszikus húshelyettesítők. A tofu évszázadok óta bevált húshelyettesítő Ázsiában, csirkehús pótlására a legideálisabb. Előnye az alacsony kalória, és magas fehérjetartalom, ráadásul könnyen ízesíthető, mivel jól beszívja a fűszerek, pácok aromáját.

Grillezett szejtán zöldségágyon
Fotó: pixabay.com

A tempeh Indonéziából származik, könnyen emészthető, magas rosttartalmú, kiváló halas ételek imitálására, de darált „marhahúsként” is használható.

A szejtán nem szójából, hanem búzafehérjéből készül, ugyancsak régóta használatos húshelyettesítő, manapság már hazánkban is egyre több helyen találkozhatunk vele.

Gombák

Hazánkban a vegetáriánus ételek első számú alternatívája a múlt évezredben a rántott csiperkegomba tartásmártással volt, de ez már a múlté, érdemes bevenni a havi menübe néhány párolt, töltött vagy Stroganoff módon elkészített változatát is. A fehér- és a barna csiperke mellett, kóstoljunk több laska- vagy shiitake gombát!

A gombák szinte tökéletesen helyettesítik a húsok fehérjetartalmát, ízük gazdag, földes, laktatóak, magas az antioxidáns tartalmuk, diétás étrendbe is jól beilleszthetők.
gomba húspótló
Fotó: pixabay.com

Padlizsán

A padlizsán vagy tojásgyümölcs néhány évtizede került a magyar konyha és a zöldségfogyasztás központi helyére. Alacsony energia-, szénhidrát- és magas élelmi rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrend kihagyhatatlan eleme. Reggelire padlizsánkrémként kedvelt, ebédre grillezve vagy töltött formában, mediterrán fogásokban tésztás ételekben nyerő választás.

padlizsán
Fotó: pixabay.com
Forrás: magyarmezogazdasag.hu