A vegán életmóddal élők már jól tudják, hogy szinte minden étel ízletesen elkészíthető növényi alapanyagokból is, még az olyan igazán húsos ételek is, mint a hamburger vagy egy közepesen átsütött marhasteak. Lássuk, melyek azok a zöldségek, amelyek megállják a helyüket a legjobb húsételekben is.
Tofu, tempeh, szejtán
Elsőként talán mindenkinek a fermentált szójababból készült termékek jutnak eszünkbe, mint klasszikus húshelyettesítők. A tofu évszázadok óta bevált húshelyettesítő Ázsiában, csirkehús pótlására a legideálisabb. Előnye az alacsony kalória, és magas fehérjetartalom, ráadásul könnyen ízesíthető, mivel jól beszívja a fűszerek, pácok aromáját.

Fotó: pixabay.com
A tempeh Indonéziából származik, könnyen emészthető, magas rosttartalmú, kiváló halas ételek imitálására, de darált „marhahúsként” is használható.
Gombák
Hazánkban a vegetáriánus ételek első számú alternatívája a múlt évezredben a rántott csiperkegomba tartásmártással volt, de ez már a múlté, érdemes bevenni a havi menübe néhány párolt, töltött vagy Stroganoff módon elkészített változatát is. A fehér- és a barna csiperke mellett, kóstoljunk több laska- vagy shiitake gombát!

Padlizsán
A padlizsán vagy tojásgyümölcs néhány évtizede került a magyar konyha és a zöldségfogyasztás központi helyére. Alacsony energia-, szénhidrát- és magas élelmi rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrend kihagyhatatlan eleme. Reggelire padlizsánkrémként kedvelt, ebédre grillezve vagy töltött formában, mediterrán fogásokban tésztás ételekben nyerő választás.
