0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Chili, Bakonyi Nomád módon

A gasztronómiát is bevonva a folyamatokba, olyan minőségi chiliszószokat készítenek, amelyeket különféle ételekhez lehet társítani, fogyasztani.

A Bakonyi Nomád termékeket persze nemcsak elkészíteni, hanem értékesíteni is kell. Ez további energiát, valamint nem kevés időt követel.

A piac azonban jó, a chilire van igény. Tudják az emberek, hogy nemcsak a csípősségről van szó, hanem a chili az emberi szervezetre számtalan jótékony hatást gyakorol.

Fogyasztása és kedveltsége a régmúltban eredeztethető. A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. Indiában, Afrikában és Mexikóban nagy hagyománya van a fogyasztásának. Ezeken a helyeken elsősorban emésztést serkentő hatása miatt kedvelik, és ma már kutatások bizonyítják, hogy nem alaptalanul, mivel fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé. A chili – melynek fő hatóanyaga a kapszaicin – rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve különbféle savak károsító hatásától. Akik szeretik a csípős, fűszeres ételeket, ugyanakkor fogyókúráznának, kihasználhatják átmeneti anyagcsere-gyorsító tulajdonságát. Kis mértékben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást, és jót tesz az eldugult orrnak. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása.

– Szerencsére sok emberhez eljutott már az információ, hogy a chili egy roppant egészséges termék. Magyarországon is egyre jobban, többen keresik, kedvelik. A kínálat, mondhatni, bőséges.

Mi úgy vagyunk vele, hogy nem gondoljuk túl az ízeket. 20-30-félét készítünk, olyanokat, melyeket az adott ételekhez tudnak társítani a vevők.

Lehet persze kísérletezgetni különböző ízekkel, de én azt mondom: a piacon stabilan azok a termékek maradnak meg, melyeket ételekkel lehet párosítani, akár az ízvilág, akár az összetétel szempontjából. A chili – legyen az szósz vagy őrlemény – gyakorlatilag fűszer, úgy kell kezelni. Egyébként esetünkben itt jönnek be a gasztronómiai ismeretek. Ha megkérdezik, hogy melyik terméket mihez ajánlom, akkor pontosan tudok válaszolni. Elmondom, hogy melyik való például sültekhez vagy halakhoz. A vásárlónak is egyszerűbb, ha tudja, mihez keres chilit. Természetesen vannak olyan szószok is, melyek bármilyen ételhez jók.

A Bakonyi Nomád tervei között több fejlesztési elképzelés szerepel. Szeretnék az előállító üzemet bővíteni, s helyben létesíteni egy feldolgozó üzemet – utóbbi munkafolyamat ugyanis jelenleg Budapesten történik. Ha már bővítésről beszélünk, a földterület adott, a két említett beruházás nagyban megkönnyítené a munkájukat, helyzetüket. Az automatizálás remekül sikerült, az öntözőrendszer, a bakhátas fóliás ültetés módszere egyaránt jól vizsgázott.

A cél továbbra is az, hogy Bakonyi Nomád névvel minőségi termékek kerüljenek ki a kezeik közül.
Ajánljuk még:
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: