A globális élelmiszertermelésnek 25 év alatt 60%-kal kéne növekednie ahhoz, hogy lépést tartson a népesség növekedésével. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint 2050-re a Föld lakossága elérheti a 10 milliárd főt, miközben a klímaváltozás, a talajpusztulás és az egyre gyakoribb aszályok komoly fenyegetést jelentenek a termelésre. Az élelmezésbiztonság biztosítása érdekében elengedhetetlen az innováció és az alternatív fehérjeforrások fejlesztése.
Az állattenyésztés környezeti hatásai
A hús- és tejtermelés jelentős hatással van a környezetre. Az állattenyésztés a legnagyobb antropogén metánforrás, amely az éghajlatváltozás második legfontosabb üvegházhatású gázát jelenti a szén-dioxid után.
Az állati takarmány előállítása során kibocsátott szén-dioxid és dinitrogén-oxid, valamint a mezőgazdasági területek erdőirtással történő bővítése tovább súlyosbítja a helyzetet.

Az alternatív fehérjék szerepe
A fehérjék nélkülözhetetlenek az emberi egészség szempontjából, hiszen biztosítják a szervezet számára a nélkülözhetetlen aminosavakat. Az alternatív fehérjék olyan fenntartható megoldásokat kínálnak, amelyek csökkentik az állattenyésztésből fakadó környezeti terhelést, miközben megfelelő tápanyagtartalmú élelmiszereket biztosítanak.