Világméretű elterjedése során a genetikai információt hordozó gének alkalmazkodtak a helyi éghajlati viszonyokhoz, a talajhoz, s így ma több ezer fajtája ismert a világon. Felhasználása is igen sokrétű.
Növekedése során gyarapodik benne a C-vitamin, amit a bioflavonoidok védenek az oxidációtól. Ezért kombinált „gyógyszerkészítmény” az emberi szervezet számára. A héjában különösen sok C-vitamin, fenolos vegyületek, antociánok, flavonoidok vannak. Aki meghámozza az almát, szárítsa meg a héjat és őrölje porrá. E por egy grammjában 220 mg C-vitamin antioxidáns hatása érvényesül. Nemcsak a gyümölcs, hanem a belőle nyert lé is antioxidáns hatású.
Az alma sejtfalának alkotórésze, rostanyaga a pektin, ami vízzel érintkezve zselészerűen megdagad, a belekből nem szívódik fel, ellenben sok vizet köt meg. Az alma 30%-a pektin, 1-2 gyümölcs elfogyasztása megszünteti a székrekedést. A pektin megköti a méreganyagokat, védelmet nyújt a vastag- és végbéldaganatok ellen. A héjban lévő cellulóz szintén béltisztító hatású. Magyarországon a halálokok között a tüdőrák után a vastagbélrák szerepel a második helyen, pedig az alma minden évszakban állandóan hozzáférhető, és segít ennek megelőzésében.
Az almasav és tartarinsavak gátolják a káros enzimek és baktériumok megtelepedését a belekben és a szájüregben. A fogzománcot azonban megtámadhatják, fogszuvasodást idézhetnek elő, ezért helytelen gyakorlat, hogy a mákos tészta fogyasztását követően fogmosás helyett adják a gyerekeknek.
Nyersen, főve, vagy akár sülve fogyasztható. Almakúránál 8-10 alma az a mennyiség, amit naponta el kell fogyasztani. A gyönge gyomrúak meghámozhatják az almát. A héj szárítva, forrázva, mézzel vagy sztíviával édesítve kitűnő teának készíthető el.

Almabor készítése
Az almabor az alma levéből alkoholos erjedés útján készített ital. Hazánkban egyes években különösen bő a termés, ami lehetőséget nyújt az almabor készítésére. Borkészítésre az őszi érésű almák bármely fajtája alkalmas lehet, de ne használjunk éretlen és hullott gyümölcsöt.
Fontos a tiszta, gyors feldolgozás, mert az almának csekély a természetes cukortartalma, így hajlamos az ecetesedésre és más borbetegségekre. Nagyobb mennyiség készítésekor használjunk borélesztő kultúrát. Az erjesztéshez szükségünk lesz kotyogóra. Ezzel kizárjuk a levegőt, és segít abban is, hogy figyelemmel kísérjük az erjedés folyamatát.

A 11%-os, vagy nagyobb alkoholtartalmú borok általában kénezés és pasztőrözés nélkül is eltarthatók. Az alma átlagos léhozama 65%, emiatt 1 liter almalevet 1,5 kg almából nyerhetünk. Érett állapotban feldolgozott 1 liter gyümölcslében 120 g cukor van, ez a mennyiség csak körülbelül 6%-os alkoholtartalmat eredményez a borban, a felnyitott palack borunk pár óra alatt megpenészedik, vagy borvirágossá válik. Az ilyen natúr almabort két hét alatt el kell fogyasztani, és addig is hűtve kell tárolni. Csekély alkoholfoka miatt azonban kiváló salátaöntet-ízesítő, de szódavízzel kellemes frissítő ital készíthető belőle.