Zöldségcsipszek, krékerek
Igaz ugyan, hogy a burgonya is zöldség, a hagyományos zacskós csipszek mégsem mondhatók túl egészségesnek. Túl sok sót, ártalmas zsírokat, esetleg még aromákat is tartalmaznak. Ha magunknak készítjük, mindezeket a feltételeket a kezünkben tartjuk, csak a legszükségesebb mértékben sózzuk, megfelelő sütőolajat tudunk használni, és természetes ízekkel -fűszerekkel- gazdagíthatjuk. És még az alapanyagot is megválaszthatjuk, készíthetünk ropogós rágcsálnivalót burgonyából, édesburgonyából, céklából, sárgarépából, cukkiniből, kelkáposztából, stb.

Sütemények
Zöldségekkel (például cékla, cukkini, sárgarépa) ízletesebbé, szaftosabbá, érdekesebbé és értékesebbé tehetjük a süteményeket. A reszelt vagy turmixolt zöldségek a sütikben szinte észrevehetetlenek, legalábbis nem harsányak, vagy tolakodóak, a háttérbe húzódva teszik a dolgukat. De van amikor éppenhogy a középpontba akarjuk állítani, mint például egy sütőtökös pite esetében. És akkor még ott vannak a hüvelyesek, a különféle színű babok és a csicseriborsó. Vagy a szerény spenót, amiből izgalmasan zöld muffin is készülhet.

Spenótos muffin: melegítsük elő a sütőt 175°C- ra. Tegyünk egy turmixkehelybe egy csésze pépesített banánt, fél csésze növényi tejet, egy evőkanál almaecetet, egy teáskanál vaníliaeszenciát, 150 ml bébispenótot, negyed csésze juharszirupot (vagy más hasonló szirupot), negyed csésze mogyoróvajat, két csésze zabpelyhet, két teáskanál sütőport, egy teáskanál fahéjat és egy csipet sót. Turmixoljunk mindent simára, osszuk szét a masszát tizenkét kapszliban és süssük a muffinokat 22-25 percig.
Édességek
Ha szereti az olyan kényeztetéseket, mint a sütőtökös latte, akkor a sütőtökpudingért és az édesburgonyás csokikrémért is rajongani fog. Bizony, nemcsak az avokádóból lehet mennyei csokis édességeket készíteni, hanem ebből a két karotin nagyágyúból is. Az édeskés zöldségek felhasználásával remek krémek, golyóbisok, granolaszeletek, jégkrémek, stb. készülhetnek.