Sárgarépa
Az Arkansasi Egyetem tanulmánya szerint a főtt sárgarépában magasabb a béta-karotin szintje. A béta-karotin a karotinoidoknak nevezett antioxidáns anyagok csoportjába tartozik, amelyek a gyümölcsök és zöldségek piros, sárga és narancssárga színét adják. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja. Az A-vitamin az emberi szervezet számos funkciójában fontos szerepet játszik, különösen a normális növekedéshez és fejlődéshez, az immunrendszer működéséhez és a látáshoz nélkülözhetetlen. Megjegyzik, hogy a preformált A-vitamin csak az állati eredetű termékekben van jelen, így azokban az országokban, ahol az állati eredetű termékek bevitele alacsony, vagy ahol a növényi alapú étrendet választják, ott nagyon fontos a karotinoidok bevitele.

Gombák
A főtt vagy a sült gomba a megszokott legtöbb étkezésben, bár a nyers gombának is helye van a salátákban. Azonban nekik is jót tesz egy kis idő a tűzön, mert a gombák lényegében emészthetetlenek, ha nem főzzük meg őket. Az alapos főzés-sütés felszabadítja a bennük lévő tápanyagokat, beleértve a fehérjét, a B-vitaminokat és az ásványi anyagokat, valamint számos újszerű vegyületet, amelyek más élelmiszerekben nem találhatók meg. Az ázsiai hagyományokban a gombát egyszerre tekintik ételnek és gyógyszernek, mert az immunrendszer erősítésével támogathatják a szervezet természetes védekezőképességét.

Tök és téli tökfélék
A legtöbb ember valószínűleg nem teszi a nyers sütőtököt az étlapjára. De ha azért mond le a főtt vagy sült sütőtökről, vagy más téli tökfélékről egy nyers javára, mert úgy gondolja, hogy az kevésbé tápláló, akkor ezt a stratégiát érdemes átgondolni. A főtt sütőtök mindenféle csodálatos antioxidánsokat tartalmaz, például béta-karotint, amelyek könnyebben felszívódnak, ha már felmelegítették őket.

A legjobb ajánlás, hogy együnk sokféle gyümölcsöt és zöldséget, és fogyasszuk őket sokféleképpen, mert ez biztosítja a különböző tápanyagok legjobb hasznosulását a szervezetünkben.