0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 1.

Hús mellé főzési tanácsot is ad a jó hentes

Az élelmiszeripar és a gasztronómia egyre nagyobb figyelmet fordít a fenntarthatóságra, a minőségre és a hagyományos értékek megőrzésére.

Ha lehet, csak magyar beszállítókkal dolgoznak, nagyon ritkán fordul elő, hogy szükség esetén egy-egy ritka húsfélét mégis külföldi beszállítótól kell beszerezniük, mert a hazai beszállítók nem tudják prezentálni a terméket. A sokéves tapasztalat alapján ki lehet jelenteni, hogy a magyar áru jobb minőségű, mint az import.

A bolti, csomagolt húsféléket szóba hozva Péter véleménye, hogy azoknak is meg van a helye a piacon, mert az árérzékeny vevőknek is lehetőséget kell adni, hogy hozzájuthassanak a drágább termékekhez is. A minőséget első helyre helyező vevők viszont hajlandóak többet fizetni a kiváló minőségű áruért. Az is biztos, hogy a friss áru nem említhető egy napon a csomagolt, gázokkal tartósított húsokkal, arról nem is beszélve, hogy mennyivel jobb már a látványa is egy húspultnak, ahol a friss áru sorakozik, mivel a vevő a „szemével is vásárol”.

A piacon a vevő-eladó viszony eleve más, mint egy nagyáruház személytelen közegében. A piaci árusok vevőköre hosszú évek kemény munkája után alakul ki, a személyes ismeretség is sokat számít, és persze ott a bizalom, amit nem szabad elherdálni.

Tehát a kapcsolat kölcsönös, mindkét fél számíthat a másikra. Akár főzési tanácsot is lehet kérni, vagy ha nem vagyunk biztosak benne, milyen húst vegyünk, arról is el lehet beszélgetni egy jó hentessel.

hentes sonka
Fotó: Kurunczi Péter

Kurunczi Péter alapvetően elégedett azzal, ahogy most megy a bolt, de pár éve a Covid után bizony voltak gondok náluk is. Szerencsére a hentesek akkor nem lettek magukra hagyva, meghirdették a hentesüzletek részére igénybe vehető működési támogatást. Ez a vissza nem térítendő támogatás segített átvészelni a nehezebb időszakot, igaz, el is ment a teljes összeg a napi problémák megoldására, pedig eleinte úgy gondolták, talán kisebb fejlesztésekre, új gépekre is jutni fog belőle. 2022-ben és 2023-ban vették igénybe a támogatást – ez a két év volt a legnehezebb – hárommillió forint összegben.

húspult sertés
Fotó: Kurunczi Péter

A jövőbeli tervekről kérdezve, az elsődleges most az állattartó telep beindítása lesz, az ehhez szükséges eszközök, például egy hűtőkocsi beszerzése. Illetve már működő kisüzemeket tervez meglátogatni, ahol szemügyre veheti működésüket és el lehet lesni a szükséges tudnivalókat.

Az állatokkal saját termelésű, GMO-mentes takarmányt tervez etetni, mert, ahogy mondja, a kiváló minőségű takarmánytól lesz jó a hús, nem a reklámtól, hogy a pampákról hozták.

A magyar marha, sertés, juh pedig könnyedén felveszi a versenyt bármely import húsféleséggel, ha megfelelően van táplálva és tartva, és persze a vágott test szakszerűen feldolgozva.

hentes élelmiszer feldolgozás hagyományos érlelés
Fotó: Kurunczi Péter
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: