A peronoszpóra leggyakrabban az uborkát betegíti meg, amely a legérzékenyebb a betegségre, de a salátát, a hagyma- és a káposztaféléket sem kíméli. A levelek színén sárgászöldes foltok, a fonákon szürkészöldes bevonat, a gomba spórái láthatóak. A foltok miatt a levelek elszáradnak, elhalnak. A fertőzött növények kevesebbet vagy egyáltalán nem hoznak termést a levélveszteség miatt.
A réz hatékony a peronoszpóra ellen, így több készítmény is áll rendelkezésre ebből: Bordói por, Bordóilé Neo SC, Meteor, Champion WG, Cuproxat, melyek kontakt hatásúak. Az Amistar, az azonos hatóanyagú Mister, valamint a készre kevert praktikus Amistar
Spray és a Magnicur Energy felszívódú hatású gombaölő szer nyújt védelmet ellene. Szelíd növényvédelemben a Scudo, a Polyversum és a legújabb készítmény, a Romeo kapható.

Fotó: Janusz Walczak from Pixabay
Az alternária is sok növényünket betegítheti meg, így a paradicsomot, paprikát, káposztaféléket, sárgarépát, zellert, burgonyát és a hagymaféléket. Általánosan sötétbarna koncentrikus beszáradó foltok találhatók a leveleken, szárakon, a termésen pedig ezek a foltok besüppednek, később be is repedezhetnek. Kontakt hatóanyagú szer a védekezéshez a Bordói por, Bordóilé Neo SC, Meteor, Champion WG, Cuproxat. Felszívódó hatóanyagúak az Amistar, Mister, egyes kultúrákban a Switch 62,5 WG, a Signum WG, és a kombinált hatóanyagú Cydeli Top nyújt megfelelő védelmet. Szelíd növényvédelemben a Polyversum, a Csalán és a Zsurló használható.
Baktériumos betegségek közé tartozik a baktériumos foltosodás és levélragya, amit Xanthomonas, Pseudomonas spp. kórokozók váltanak ki. Tüneteik az apró sötétbarna vagy fekete foltok, melyek később nedves vizenyős elhalásba mennek át. A betegségnek az uborka, paprika, paradicsom és saláta eshet áldozatul.
Baktériumos hervadást okoz az Erwinia spp. paprikán, paradicsomon és burgonyán. Hirtelen hervadás következik be, még ha a talaj kellően nedves is, továbbá a szárból barnás baktériumos nyálka folyhat. Ugyancsak Erwinia okoz baktériumos lágyrothadást a hagymaféléken, a burgonyán, a sárgarépán és zelleren. Gyorsan terjedő, kellemetlen szagú, nyálkás, rothadó területek jelennek meg a termésen vagy a gyökéren.
Az uborka, saláta, paradicsom és a káposztafélék esetében baktériumos gyökér- és szárkorhadás léphet fel. A tünetek a száron és a gyökéren jelennek meg barnulás és elhalás formájában. A növények jelentősen legyengülnek és lassan növekednek.
Réztartalmú kontakt készítmények: Bordói por, Bordóilé Neo SC, Meteor, Champion WG, Cuproxat.
A védekezéshez felsorolt szereket a szabadforgalmú, kis kiszerelésű készítmények közül a teljesség igénye nélkül választottam ki.
Andrej András