A modern táplálkozás világa rendkívül sokszínű. Az egészségmegőrzés, az etikai szempontok, vallási meggyőződés vagy akár fenntarthatósági okok miatt egyre többen választanak speciális étrendet. A legfontosabb táplálkozási irányzatok – a vegetáriánus típusoktól kezdve a divatdiétákon át a gyógyászati célú étrendekig igen színes képet mutatnak…

Vegetáriánus irányzatok
A vegetáriánus étrendek közös jellemzője, hogy nem tartalmaznak húst (vörös hús, baromfi, hal), viszont különböző szintjei léteznek az állati eredetű termékek fogyasztása alapján.
-Lakto-vegetáriánus: nem fogyaszt: húst, halat, tojást, de fogyaszt: tejtermékeket (tej, sajt, joghurt stb.)
-Ovo-vegetáriánus: nem fogyaszt: húst, halat, tejtermékeket, de fogyaszt tojást.
-Lakto-ovo vegetáriánus: nem fogyaszt: húst, halat, de fogyaszt: tejtermékeket és tojást.
-Peszkatáriánus: nem fogyaszt vörös húst, baromfit, de fogyaszt: halat, tengeri herkentyűket, tejtermékeket és tojást.
-Pollo-vegetáriánus: nem fogyaszt: vörös húst, halat, de fogyaszt: baromfit, tejtermékeket, tojást
-Flexitáriánus (szemi-vegetáriánus): főként növényi alapú étrendet követ, de alkalmanként fogyaszt húst, halat vagy más állati eredetű élelmiszert.
-Vegán: nem fogyaszt semmilyen állati eredetű terméket: hús, hal, tejtermék, tojás, méz is kizárt.
-Etikai vegán: az étrenden túl az állatok kihasználását elutasítja az élet minden területén (pl. bőr, gyapjú, állatkísérletek).

Húsalapú, állati eredetű étrendek
-Carnivore (húsevő étrend): csak állati eredetű táplálékot fogyaszt: hús, belsőségek, tojás, állati zsírok. Növényi ételek kizárva.
-Ketogén (keto) diéta: nagyon alacsony szénhidrát, magas zsír, közepes fehérjebevitelű étrend. Célja a ketózis elérése, ahol a test zsírt éget szénhidrát helyett. Jellemző élelmiszerek: hús, tojás, sajt, olajok, alacsony szénhidráttartalmú zöldségek.
-Paleo étrend: a „kőkorszaki” étkezés mintájára készült: a feldolgozott élelmiszerek kizárása. Fogyasztható: hús, hal, tojás, zöldségek, gyümölcsök, magvak, diófélék. Kizárt: gabonák, hüvelyesek, tejtermékek, cukor, feldolgozott élelmiszerek.
Szénhidrátbevitelre épülő irányzatok
– Low-carb (alacsony szénhidráttartalmú étrend): a szénhidrátbevitelt erősen korlátozza, főként fehérjét és zsírt fogyaszt. Célja lehet: fogyás, vércukorszint stabilizálása.
– Szénhidrát csökkentett diéta: nem olyan extrém, mint a keto vagy low-carb, például 160 grammos diéta (pl. inzulinrezisztenciánál gyakori): napi szinten korlátozza a szénhidrátmennyiséget.