Gabonák, glutén és allergének szerint meghatározott étrendek
– Gluténmentes étrend: kizárja a glutént tartalmazó gabonákat: búza, árpa, rozs. Szükséges cöliákiásoknak, gluténérzékenyeknek.
– Gabona-mentes étrend: ez még szigorúbb. mint az előbbi, minden gabona kizárva (beleértve a gluténmenteseket is, mint a rizs, kukorica).
-Allergénmentes étrend: az adott személy allergiáinak megfelelően kizárja a problémás élelmiszereket: tej, tojás, szója, diófélék stb.

Speciális szükségletek és célok szerinti étrendek
– Mediterrán étrend: egészséges zsírokban és friss zöldségekben gazdag, mérsékelt hús- és tejtermékfogyasztással. Aok olívaolaj, hal, teljes kiőrlésű gabonák, bor mértékkel. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében ajánlott.
– DASH-diéta: célja a magas vérnyomás csökkentése. Kevés só, sok zöldség, gyümölcs, kevés fehérje jellemzi.
– Makrobiotikus étrend: a keleti filozófiákból ered, célja az egyensúly. Alapja: teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, hüvelyesek, fermentált ételek.
– Nyers vegán (raw vegan): csak nyers vagy maximum 40-48°C-ra melegített növényi ételek. Főként gyümölcsök, zöldségek, magvak, csírák.
– Frutariánus: a vegánság egyik szélsőséges formája: csak gyümölcsökből és egyéb „növényműködést nem károsító” részekből áll (pl. paradicsom, paprika, tök, diófélék). Tehát levelekből, gyökerekből készült ételek is kizárva.
Etikai, filozófiai és vallási irányzatok
– Ayurvédikus étrend: az Indiai orvosláson alapuló személyre szabott táplálkozás a doshák (Vata, Pitta, Kapha) egyensúlyban tartására.
– Jógaétrend / Szattvikus táplálkozás: vegetáriánus, mentes az alkoholtól, koffeintől, túlzott fűszerektől. Célja a test és az elme megtisztítása.
– Kóser étrend: a zsidó vallási előírások szerint összeállított étrend. Meghatározza, mely állatok fogyaszthatók, és hogyan kell őket levágni, elkészíteni.
– Halal étrend: az Iszlám vallási előírásokat követi. Tiltja például a sertéshúst és az alkohol fogyasztását.
Orvosi okból követett étrendek
– Eliminációs diéta: allergének vagy intoleranciát okozó ételek kizárása, majd fokozatos visszavezetése.
– FODMAP-diéta: irritábilis bél szindróma (IBS) esetén használatos. Kizárja a rosszul emészthető, erjedő szénhidrátokat.
– Diabétesz-diéta: vércukorszint szabályozására szabott étrend. Glikémiás index ismeretén, szénhidrátszámoláson alapul.