Aztán hogy a táplálkozásra fordítható időben mit eszik, az már teljesen az egyénre van bízva. Ám ha megfontoltan állítja össze az étrendjét, egészségesebbé is válhat, nem csak soványabbá.
Csak fogyni akarunk vagy egészségesebbek is szeretnénk lenni?
Egy kísérletben az egyik csoport tagjai magas zsírtartalmú ételeket, míg a másik csoport tagjai alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztottak, mégis a magas zsírtartalmú ételeket fogyasztók szabadultak meg több kilótól. A magyarázat: akik a zsírdúsabb ételeket kapták, összességében elégedettebbek voltak az ételek ízével és kielégítőbbnek tartották azokat, ebből kifolyólag együttműködőbbeknek bizonyultak. A tanulság nem az, hogy magasabb zsírtartalmú ételektől jobban lehet fogyni. Az a titok, hogy olyan ételeket együnk, amelyeket finomnak tartunk, és szívesen fogyasztunk, így nem lesz szükségünk kárpótlásképpen nasik után kutatni.
Ha egészséges ételeket választunk, nemcsak testtömegünkből faraghatunk le, hanem számos biomarkerünket is ideális tartományba hozhatjuk, melynek köszönhetően csökkenthető a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a májkárosodás, bizonyos szívbetegségek, az Alzheimer-kór, és a rák számos típusának kockázata.
Könnyebb, mint elsőre tűnik
Ne essen kétségbe akkor se, ha eddig nem így csinálta, szervezete néhány hét alatt megszokhatja az új étkezési rendszert. Fokozatosan, semmi drasztikus vagy tarthatatlan lépéssel. Nehéz 16 órás étkezési ablakot egyik napról a másikra 8 órásra szűkíteni.