0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Javában virágzik az amaránt

Elsősorban gyomnövényként ismerjük a disznóparéjt, pedig egyes fajait őshazájában, Amerikában értékes gabonanövényként használják, már az aztékok is termesztették. Az Amaranthus nemzetségbe körülbelül 100 faj tartozik.

Az amaránt Ismert rokona, a szőrös disznóparéj mindenhol megtalálható, erőteljes gyomnövény. A minap Budapest belvárosában, egy házfal mellett láttam jól fejlett példányait.Széles körűen elterjedt gyomnövény még a karcsú disznóparéj, mindkettő nyár derekától virágzik, és rengeteg magot hoz.

Hozzá hasonlóan melegkedvelő, gyors fejlődésű egynyári növény az ehető amaránt is, legtöbb fajtája feltűnő megjelenésű, termetes növény, felálló vagy hosszan lelógó, változatos színű bugavirágzattal. Gyorsan nő és bokrosodik, a nagyobb fajták elérik a másfél méteres magasságot.

Az amaránt nemcsak a virágágyban alkot egzotikus színfoltot, vágott virágnak és szárazvirágnak is alkalmas. Magja mellett a levelei is fogyaszthatók, frissen vagy az idősebb levelek a spenóthoz hasonlóan elkészítve. Levelében sok C- és E-vitamin, vas, oxálsav, alkaloidák, zsírsavak, glikozidok találhatók. Az amarántmag értékes fehérje-, kalcium- és rostforrás, emellett ásványi anyagokban és omega-3 zsírsavakban gazdag, viszont nem tartalmaz glutént.

Amaránt magról

Egyszerűen magról nevelhetjük, napos fekvésben. Talajra nem különösebben igényes, de a gyors fejlődéshez sok vízre és tápanyagra van szüksége. Nagyon fontos, hogy vetés előtt jól elmunkáljuk a talajt és megszabaduljunk a gyomoktól, mert a csíranövényeket nem nagyon lehet megkülönböztetni a rokon gyomfajoktól.

amarántMagjait késő tavasszal, a fagyveszély elmúltával vessük állandó helyükre, és ne takarjuk be a magvetést, mert fényen csírázik. Elég gereblyével ráhúzni egy kis földet. Ha a talaj már fölmelegedett 20-25 °C-ra, 7-10 nap alatt kicsírázik. Nagyon sokféle megjelenésű fajtája létezik, a sor- és tőtávolságot a növény végleges méretéhez kell igazítani, általában 30 és 60 cm közt változik. Öntözzük rendszeresen, amíg a kicsírázik és fejlődésnek indulnak a növények, később elég a száraz időszakokban meglocsolni. Vetéstől számítva 45-60 nappal már be is takaríthatjuk a termést, a színes magokat. Leveleit folyamatosan szedhetjük és változatos ételekhez használhatjuk fel.

Magjai könnyen kiperegnek és a madarak is szívesen fogyasztják, ezért érdemes már a tövön bezacskózni a virágzatokat vagy levágva egy nagy tálca fölé lógatni, hogy a magok abba hulljanak.

Az enyhén dióízű magokat kissé pörkölve és megőrölve fogyasztják.

Tömött virágzata lehet felálló vagy hosszan lelógó, a színe pedig a zöldtől a narancssárgán át a szinte feketéig sokféle. Az ehető magvú fajták zöme az Amaranthus cruentus fajhoz tartozik, de a többi dísznövény (Amaranthus caudatus, A. paniculatus, A. tricolor) levele is ehető. A lomb színe is változatos, lehet egészen sötét lilásvörös, a Tricolor nevű dísznövényfajta pedig nevéhez illően zöld, piros és sárga tarka lombú.

További érdekességek:

A gyógynövények varázslatos világa

Agyfrissítők: teák, gyógynövények melyek munkára bírják az agyat

amaránt

Forrás: magyarmezogazdasag.hu