0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Gombászkodjunk okosan – Veszélyes gombák

A száraz nyarat követő csapadékosabb ősz és ehhez az időszakhoz képest megszokottnál melegebb hőmérséklet kedvezett a gombák termőtestképzésének. Emiatt idén az országszerte nagy számban találkozhatunk különféle gombákkal a természetben.

Azonban kirándulásaink során vigyázzunk, milyen gombák kerülnek kosarunkba, az erdőben szedett gombákat minden esetben vizsgáltassuk be szakellenőrrel.  

A fehér lemezek, a gallér és a bocskor együttes megléte alapvető jellegzetessége
(Fotó: Székelyné Bognár Eszter)

A gombavizsgálóhoz azok is vigyék el a begyűjtött erdő kincseit, akik jól ismerik a gombákat, mert több olyan gombafaj is van, amelyek nagyon hasonlítanak egymásra, és sajátos faji bélyegüket csak szakellenőr képes megkülönböztetni. Sokan a légyölő galócát még mindig a mesekönyvekből ismert piros alapon fehér pöttyös gombaként ismerik, holott a gyilkos galóca kalapjának a színe halvány vagy élénk olív-, sárgás- vagy barnászöld, felülete többnyire csupasz, ritkán nagyobb burokmaradvánnyal díszített. Ezt érdemes megjegyezni, mert csupán 50 gramm elfogyasztása is végzetes lehet, ráadásul nem is azonnal okoz tüneteket, megesik, hogy az elfogyasztást követő 72. órában jelentkezik a rosszullét, ami azonban már visszafordíthatatlan máj- és vesekárosodást eredményezhet.

gombák
A tintagomba elfogyasztása alkoholos itallal leöblítve komoly rosszullétet okozhat (Fotó: Wikipédia)

Veszélyes gombák

A gyilkos galóca három alapvető jellegzetessége viszont mindig lefülelhető: a fehér lemezek, a gallér és a bocskor együttes megléte. A gyilkos galócához hasonlóan a fehér galóca és a fenyves sisakgomba méreganyaga is végzetes mérgezést okozhat. Azonban az ehető gombák között is akad olyan, amivel vigyázni kell, ilyen például a kertekben, parkokban is előforduló tintagombák (Coprinopsis atramentaria és Coprinellus micaceus), amelyek első osztályú konyhai alapanyagnak számítanak. Elfogyasztásuk után viszont nem tanácsos alkoholt fogyasztani, hiszen akár egy pohárka ital is elvörösödött, kékeslilává váló arcot, testfelületet okozhat. Felgyorsul a pulzus, forróság és bágyadtság önti el a testet, szédülés, hányinger, látás- és beszédzavar lép fel, és bizseregni kezdenek a végtagok. A tünetek az alkohol elfogyasztása után hamar jelentkeznek. A kellemetlenségért az amúgy ehető tintagombák által termelt vegyület, a koprin a felelős, amely önmagában nem toxikus, ellenben rendkívül etanolérzékeny, és lenyelve gátolja az alkoholt feldolgozó egyik enzim működését, az alkohol ezért csak részben bomlik le.

Szintén a tévhitek közé tartozik, hogy amit a csiga megrágott, az alkalmas emberi fogyasztásra, vagy ha a hagyma főzőlevébe beledobjuk a gombát, és nem színezi el a vizet, akkor az fogyasztható. Az egyetlen biztos módja, hogy elkerüljük a gombamérgezést, ha igénybe vesszük az ingyenes szakellenőri vizsgálatot.

Bio rágcsálóirtás: így lehet bagoly a kertjében – Magyar Mezőgazdaság

Sorra kerülnek elő a vaddisznótetemek: tarol az ASP – Magyar Mezőgazdaság

Forrás: magyarmezogazdasag.hu