Kapjon egy kis figyelmet most a narancshéj is, ami a többi citrushéjhoz hasonlóan nagyon ízletes, egészséges és rendkívül fantáziadúsan felhasználható.
Mindenhogy jó
A citrusfélék héja lefagyasztható, így felengedés után sok mindenre használhatók, és ugyanolyan zamatosak, mint új korukban.
Tisztítsuk meg a gyümölcsöket, és hagyjuk megszáradni a héjukat. Reszeljük vagy hámozzuk le vékonyan a színes részt. Vékony rétegben szétterítve fagyasszuk le, majd tegyük egy felcímkézett, dátummal ellátott simítózáras zacskóba. A takarításhoz illetve a potpourrihoz használatosakat nagyobb darabokban is elrakhatjuk. Kb. 6 hónapig felhasználhatók. A reszelékből kicsivel többet vegyünk ki, mint amennyit a recept ír, hogy kompenzáljuk a rájuk tapadt jégkristályokat. Viszonylag egyszerűen, és gyorsan kivitelezhető a fagyasztás, de nem mindenkinek előnyös. Akinek csak egy kicsiny fagyasztója van, talán nem szeretne egy csomó „hulladékot” tartani benne.
Narancspor
Mossuk meg alaposan a gyümölcsöket. Hámozzuk meg vékonyan, és tegyük egy tányérra, vagy tepsire úgy, hogy a belső oldaluk legyen felül. Meleg helyen (radiátor felett, aszalóban, a legkisebb hőfokra állított sütőben) szárítsuk meg teljesen, zörgősre. Fűszerdarálóban őröljük finom porrá. Tegyük egy légmentesen zárható üvegbe. Használhatjuk fűszerezésre, illetve kozmetikumaink feltuningolására.
Parázson sült bögresüti
Mossunk és szárítsunk meg személyenként egy narancsot. Egy éles késsel vágjunk le a narancsokról 1-1 kalapkát, tegyük félre, mert még szükség lesz rájuk. Óvatosan vájjuk ki a narancsok húsát, vigyázzunk közben a narancshéj épségére. (Nekem kisebb méretű, puha, vékonyhéjú, lédús narancsom volt, amit jól meggörgettem az asztalon, mielőtt neki láttam a munkának. Egy kávéskanállal viszonylag könnyen kijött a belseje). Narancsonként keverjünk össze ½ evőkanál olajat, 1 ½ evőkanál kókusztejet, ¼ teáskanál vanília eszenciát, 1 evőkanál bio nádcukrot. Aztán adjuk hozzá az előzőleg szintén összekevert 1 ½ evőkanál lisztet, 1 evőkanál kakaóport, egy csipet sütőport és egy csipet sót. (Akinek nagyobb narancsa van, duplázza meg az adagot!) Töltsük a sütimasszát a narancskapszlikba, maximum háromnegyed részükig.

Illesszük rájuk a kupakot, csomagoljuk be alufóliába, úgy, ahogy a szaloncukrot szokás. Jegyezzük meg, melyik a felső oldaluk és tegyük állítva a csomagokat a parázsba. Kb. 10-30 perc alatt készülnek el, a sütési idő a parázs intenzitásától függ. Az első ellenőrzést érdemes 10 perc környékén megtenni, természetesen nagyon óvatosan, hogy ne okozzunk magunknak égési sérülést. Ha a szúrópróbával késznek ítéljük, bontsuk ki a csomagokat és hagyjuk legalább 5 percet pihenni, hűlni. A narancs íze beleszivárog kissé a tésztába, illetve fantasztikusan illatozik evés közben.
Arcpakolás a ragyogóan szép bőrért
Egy evőkanál narancsport keverjünk el két evőkanál natúr joghurttal, kenjük az arcra, majd 10-15 perc múlva mossuk le.