Megjelent a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról szóló AM rendelettervezet, mely március 20-ig véleményezhető. A Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet 2022. februárjában kezdeményezte az Agrárminisztériumnál a Magyar Élelmiszerkönyv módosítását a kecsketejet és termékeket előállító tagjaik javaslatára.

A jelenlegi szabályozás szerint a különféle tejelő állatoktól származó tejből, illetve tejtermékből (kevert alapanyagból) készített termék esetén az állatfaj neve kizárólag akkor tüntethető fel a termék megnevezésében, ha az egyszerű termékhányad legalább 70%-a a megnevezett állatfaj tejéből származik. A módosítással a szabályozás szigorodik,
– olvasható az Agrárminisztérium által közzétett összefoglalóban.
A szabályozás változtatásának elsődleges célja, hogy a fogyasztói tájékoztatás a megnevezésen keresztül a termék jellegére és összetételére vonatkozóan egyértelmű és egzakt legyen. Másrészt a „kecskesajt” termékkategória jelölésének szigorítása elősegítheti a hazai termelők versenyképességének növelését a kiskéredző-ágazatban az export termékkel szemben és emelheti az ágazat társadalmi elfogadottságát.
A módosítás további célja, hogy az előírás „1. Ízesített tejkészítmények; Tej-, savó-, író- és permeátumalapú italok” termékcsoport „1.1.2. Tejalapú italok” alkategóriájának megfelelő lehatárolásával azon termékek, amelyek 70% feletti tejhányaddal rendelkeznek, azonban gyártásuk során vizet is adnak hozzá, besorolhatóak legyenek a „1.1.2. Tejalapú italok” alkategóriájába, s így
A változások az ízesített termékeket is érintik: a tejföl, a túró és a túrósajt esetében élelmiszer-adalékanyag, a kakaós és a karamellás tej előállítása során pedig színezék hozzáadása nem megengedett.

A módosítás értelmében „félzsíros” tejnek a 2,8% zsírtartalmú tej nevezhető, valamint a laktózmentes tejtermék maradék laktóztartalmát a következők szerint kell feltüntetni a termék jelölésén: „laktóztartalom < 0,1 g/100 g”.