A kereskedelmi lánc még 2018-ban tesztelte az elképzelést. Ezután az illetékes szerveknél megkezdődött az eljárás engedélyeztetése.
Hans K. Reisch, a Spar Austria igazgatósági tagja hozzátette:
– Három üzletünkben teszteltük a rendszert tavaly és a vásárlóktól pozitív visszajelzést kaptunk. Sokat az előre csomagolt termékekről is áttértek a pultban kapható/kérhető termékekre.
A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a kiszolgálás során miként tudják a Spar munkatársai azt biztosítani, hogy a vásárlók saját ételhordói ne érintkezzenek Spar dolgozóival, a mérleggel, a pulttal illetve más eszközökkel, melyeket a termékek feldarabolására mozgatására használnak.
A szigorú higiéniai előírások betartása ebben az esetben is a legfontosabb szempont.
Ennek megfelelően a kiszolgálás folyamatára egy ötlépéses szabályrendszert alkottak. A vevő előbb egy tálcára helyezi az élelmiszer tárolóját, ezt követően a tálcát a mérlegre helyezik, melyet lenulláznak, majd megtöltik az edényt a kívánt termékkel. Negyedik lépésként a tálcán visszanyújtják a az edényt vevőnek, melyet végül maga zár le, illetve az árcédulát is maga ragasztja tároló tetejére.