0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A Veszprém vármegyei sajt sikere

A Balaton-felvidéki Nagyvázsonyban Dénes Ildikó és párja, Kósa Imre vezetik a Nagyvázsonyi Gyümölcs Kertészetet és a Nagyvázsonyi Kecskefarmot.

Minőségi kézműves sajtgyártás a Balaton-felvidéken

A családi gazdaságban a minőség és a hagyományok tisztelete a fejlődéssel párosul. Dénes Ildikó korábban a média és informatika területén dolgozott, majd visszatért a mezőgazdasághoz. A párjával 2014-ben indították a gazdaságot, ahol bogyósgyümölcs-termesztéssel kezdtek, majd a gyümölcsfeldolgozás következett. Mára 32 hektáron gazdálkodnak ökológiai ültetvényeken.

Termékeik – gyümölcsök, lekvárok, szörpök, pálinkák – az Éltető Balaton-felvidék Egyesület védjegyével rendelkeznek.
kecskesajt kézműves
Fotó: Nagyvázsonyi Kecskefarm

A növénytermesztés mellett állattartással is foglalkoznak, alpesikecske-törzstenyészetet tartanak. A sajtkészítés háztáji tejtermelésből nőtte ki magát és Nagyvázsonyi Kecskefarm néven működik. A minőségi termékekhez professzionális tudás kellett, amit Dénes Ildikó Márkus Gyuláné Rózsa élelmiszeripari mérnök tanártól tanult. A sajtok sikeresek lettek, a megnövekedett igények miatt pedig sajtműhelyt alakítottak ki.

sajt kézműves kecskesajt kecskefarm nagyvázsony
Fotó: Nagyvázsonyi Kecskefarm
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: