0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

7 trükk, ami segíthet eltüntetni az ételről a növényvédő szereket

Mit tegyük a zöldségekkel-gyümölcsökkel, hogy mérsékeljük a szermaradványok kockázatát? Az élelmiszer ellátási láncok globalizációja miatt sokszor nem lehetünk biztosak abban, hogy honnan származik az adott zöldség vagy gyümölcs, amit megvásárolunk.

Bár az uniós szabályok szigorúak, de sok olyan áru érkezhet be, melyek küldő országaiban a növényvédő szeres kezeléseket és az élelmiszer-biztonságot sokkal lazábban kezelik, mint kellene.
Egyiptomban például pár éve még lehetett látni, hogy emberi fekáliával hígtrágyáztak zöldségeskerteket, és több olyan ország is van ahol nem biztos, hogy betartják a növényvédő szeres kezelések után az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, amikor már leszedhetik, mert el tudják adni a terményt.

Szerencsére vannak technikák, melyekkel csökkenteni lehet a zöldségeken, gyümölcsökön található növényvédőszer-maradványok mennyiségét. Az tiszta sor, hogy evés előtt kezet kell mosni. És az is, hogy ételkészítés előtt megmossuk a zöldségeket és gyümölcsöket. De a tiszta vízzel csak a por, vagy a talajszemcsék mosódnak le,  és mi lesz a peszticid-maradványokkal?

Bár a monokultúrás termelés nagy mennyiségű élelmiszert képes biztosítani, számos hátrányos következménnyel jár a környezetre, a talajra, a biológiai sokféleségre és hosszú távon akár az emberi egészségre nézve is.

Fotó: Freepik

A nagyüzemi termelés hátulütői

Mivel újból és újból ugyanaz a fajú növény terem a területen, a talaj kimerül, így a termesztés állandó műtrágya utánpótlást igényel. Az azonos növények sokasága csak úgy vonzza a bajt, a betegségeket és a kártevők elszaporodását. Amihez az is hozzájárul, hogy a hozam maximalizálása érdekében adagolt nagy mennyiségű műtrágya gyorsabb növekedést és nagyobb zöld anyagot kínál. Tehát nem lehet megúszni peszticidek használata nélkül. A különböző betegségek, és kártevők elleni védekezés gyakran többféle vegyszer (rovarirtók, gombaölők, gyomirtók) alkalmazását teheti szükségessé, vagyis a növények egyfajta „kémiai koktélban” érlelődnek.

Ugyan szigorú szabályozások vonatkoznak a peszticid-maradványok megengedett szintjére vonatkozóan, a fogyasztóknak van okuk aggódni a hosszú távú, kumulatív hatásaik miatt.
Fotó: Pixabay

A szermaradványok csökkentése

Mivel egyelőre az az elfogadott nézet, hogy a Föld lakosságának élelmezése nem oldható meg másképpen, így a fogyasztóra hárul a felelőssége annak, hogy eldöntse, mit, honnan szerez be, illetve a megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket milyen módon teszi biztonságosabbá önmaga és a családtagjai számára. Talán az összes vegyszermaradványtól lehetetlen megszabadulni, de azért mégis érdemes erőfeszítéseket tennünk annak érdekében, hogy kevesebb növényvédő szert kelljen elfogyasztanunk. Hasznos szokásokat felvenni sosincs késő. Pláne, ha az egészségünk múlhat rajtuk!

Biotermék

A bio minősítésű termékek termesztésénél szigorú szabályok vonatkoznak a szintetikus peszticidek, a műtrágyák és génmódosított szervezetek használatára. Ez a legbiztosabb módja annak, hogy minimalizáljuk táplálékunk növényvédőszer-maradványait.

Bár drágábbak lehetnek, hosszú távon megéri ezeket választani.

Van néhány zöldség és gyümölcs (szamóca, nektarin, alma, szőlő, őszibarack, cseresznye, körte, paprika, paradicsom, spenót, kelkáposzta, zeller), amelyek különösen magas vegyszerterhelést szoktak kapni a termesztésük során, ezekből mindenképpen javasolt organikusat venni.

Fotó: Pixabay

Kézmosás

Mossunk kezet, mielőtt nekiállunk a termények tisztításának, nehogy még több szennyeződést hordjunk fel rájuk. Ez talán evidensnek tűnhet, de jobb tisztázni. Bármennyire kell is sietnünk, ezt a lépést akkor sem szabad elhanyagolni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu