A szántóföldi növénytermesztésben évről évre visszatérő problémát jelent a búza és a kukorica toxinszennyeződése, amiért számos növénypatogén gomba lehet a felelős. A megfigyelések szerint az aszályos években súlyosabb fertőzésre lehet számítani, így kiemelten fontos, hogy a gazdálkodók lépéseket tegyenek az állomány megfertőződése ellen. A védekezés ugyanakkor nem egyszerű.

A mikotoxinok az állati- és a humán egészséget is jelentős mértékben károsíthatják, így a fertőzött szemek sem élelmiszeri, sem takarmányozási célra nem használhatóak fel. A betakarítás után a szemek toxintartalma már nem csökkenthető, sőt a nem megfelelő tárolás körülményei tovább növelhetik a termény toxintartalmát.
Ezt a folyamatot hivatott elősegíteni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiadványa. A „Mikotoxinok árnyékában: hogyan előzhető meg a gabonafélék toxinszennyeződése?” című kiadványban a toxinszennyeződés csökkentésében szerepet játszó termesztési- és tárolási technológiákat, valamint módszereket foglalták össze a NAK szakemberei.
A kiadvány ERRŐL a linkről szabadon letölthető.