„Nyáron a sörről beszélni, bemutatni azt a színes kínálatot, amit a kisüzemi sörfőzdék kínálnak, hálás dolog. A kisüzemi sörfőzdék a sörkultúra megújításának motorjai. Egyedi ízvilág, egyedi megjelenés, innovatív termékek, ahol szoros kapcsolat alakul ki a sörfőző és a fogyasztó között”- köszöntötte a sajtó résztvevőit Papp Zsolt, a NAK elnöke.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete nyári üzemlátogatással és kóstolóval egybekötött tájékoztatóra invitált, ahol a hazai kisüzemi sörök helyéről, szerepéről, kihívásairól és lehetőségeiről kaptunk információkat.
Értékközpontú alternatívát kínálnak a kisüzemi sörfőzdék a nagyipari termelés mellett, és jelentősen szélesítették a sörkínálatot. Több tucatnyi sörtípust készítenek, folyamatosan fejlesztenek, de helyzetük tovább erősödhet, hiszen jelenleg csupán a hazai sörfogyasztás mintegy 3-4 százalékát teszik ki.
Egyediségük, kreativitásuk és regionális beágyazottságuk révén nem csupán élményt kínálnak, hanem munkahelyeket teremtenek, helyi és különleges alapanyagokat hasznosítanak, és élénkítik a gasztronómiai turizmust, a HoReCa szektort is.
A kraft és a kisüzemi sörfőzés értékközpontú alternatívát kínál a nagyipari termelés mellett, fenntartható modellként jelenik meg az egyre tudatosabb fogyasztói közegben. Mindemellett a kisüzemek piaci jelenléte mérsékli a nagy, multinacionális sörgyártók koncentrációját, erősítve a választékot és a versenyt a vendéglátásban; de a tapasztalatok szerint termékválasztékuk színesítésére sarkallják a nagyvállalatokat is. Bár a kisüzemek gazdasági súlya nem olyan nagy, de hatásuk jelentős: izgalmassá és értékalapúvá teszik a sörfogyasztást, újraértelmezve a „sör” fogalmát egy modern, prémium élményként.