0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 25.

Az egészséges strandkaja: főtt kukorica, ahogy még biztosan nem kóstolta!

A nyár egyik kedvence, a főtt kukorica nemcsak ízletes és nosztalgikus étel, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír, miközben rengetegféleképpen variálható a konyhában. Lehet akár édesen is enni, vagy sajttal, tejföllel, citrommal.…

Milyen tápanyagok rejtőznek benne?

Bár sokan elsősorban szénhidrátforrásként tekintenek rá, a kukorica ennél sokkal többet kínál. Komoly tápanyagtartalommal rendelkezik. Elsősorban keményítőt tartalmaz, ami kiváló energiaforrás. Azonban az édes kukoricában természetes cukrok is találhatók, amelyek kellemes ízt adnak neki. Jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, ami kulcsfontosságú az egészséges emésztéshez. Segít megelőzni a székrekedést, támogatja a bélflóra egészségét, és hozzájárul a teltségérzethez.

Gazdag B-vitaminokban, különösen B1 (tiamin), B3 (niacin) és B6 (piridoxin) vitaminban, amelyek fontosak az anyagcsere folyamatokhoz, az idegrendszer működéséhez és az energiatermeléshez. Emellett kisebb mennyiségben C-vitamint és folsavat is tartalmaz. Jelentős mennyiségű magnéziumot (izom- és idegműködés, csontok egészsége), káliumot (vérnyomás szabályozás), foszfort (csontok, fogak) és cinket (immunrendszer) tartalmaz.

kukorica főtt kukorica
Fotó: Pixabay
A kukorica számos antioxidánst rejt magában, mint például a ferulinsav, az antochiánok (ezek adják a lila és vörös kukorica színét) és a karotinoidok (lutein és zeaxantin).

Ezek az anyagok védik a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától, csökkentve ezzel a krónikus betegségek (szívbetegségek, rák) kockázatát. Bár nem teljes értékű fehérje, de tartalmaz aminosavakat, így növényi alapú étrendben is hozzájárul a fehérjebevitelhez.

Egészségünket is támogatja

Csemegekukorica? Ha jut számára öntözővíz

A kukorica rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással lehet szervezetünkre. Magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti a bélrendszer megfelelő működését, csökkenti a székrekedés esélyét és támogatja a bélflóra egyensúlyát. A rostok hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, a kálium pedig segít a vérnyomás szabályozásában. Az antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásukkal védik az ereket. A kukoricában található lutein és zeaxantin különösen fontos a szem egészsége szempontjából. Ezek a karotinoidok felhalmozódnak a retina makulájában, védve azt a káros kék fénytől és csökkentve az időskori makuladegeneráció (AMD) kockázatát.

Bár szénhidrátban gazdag, a rosttartalom lassítja a cukor felszívódását, így mérsékli a vércukorszint ingadozását. Cukorbetegeknek mértékkel, figyelve a szénhidrátbevitelre javasolt a fogyasztása.

A komplex szénhidrátok fokozatosan biztosítanak energiát a szervezet számára, így hosszan tartó teltségérzetet adnak és megelőzik az energiaszint hirtelen leesését.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu