Ahhoz, hogy szervezetünk jól működjön, egészségünk fenntartható legyen, folyamatosan folyadékpótlásra van szükség. Bár a víz az alapvető éltető folyadék számunkra, nem árt néha ízekkel változatosabbá varázsolni. És ha már ízesítjük, miért ne tegyük ezt egészségesen, gyógyhatású növények segítségével?
Gyógynövényekből sokféle frissítő ital készülhet, amihez csak néhány szempontot kell figyelembe venni. Olyan gyógynövények alkalmasak erre, amelyeket nem lehet könnyen túladagolni, tehát a pontos dozírozás használatukkor nem feltétel, valamint amelyeknek jó az ízük. A gyógyteák között akadnak szép számmal olyanok, amelyek, megdöntve „a gyógyszer csak keserű lehet” álláspontot, kifejezetten kellemes ízűek, és akár élvezeti teaként is fogyaszthatók.
Emellett a kellemetlen ízű gyógyteák zamatának feljavítására is kiválóak e növényi anyagok.

A gyógyszerekről, gyógyteákról sokaknak legelőször a rossz íz jut az eszükbe. Legyen akármilyen semleges vagy kellemes íze egy gyógyteának, amikor muszájból nagy mennyiséget kell fogyasztani belőle, az már nem nyújt élményt. Vannak azonban kifejezetten kellemes ízű gyógyteák is. Ilyenek például a kamilla (Chamomilla recutita), galagonya (Crataegus oxyacantha), édesgyökér (Glycyrrhiza glabra), levendula (Lavandula officinale), citromfű (Melissa officinalis), borsmenta (Mentha x piperita) vagy az enyhébb fodormenta, fekete bodza (Sambucus nigra), csipkebogyó (Rosa canina), hársfélék (Tilia sp.) kivéve az ezüsthársat, amit szőrös levélfonáka miatt nem fogyasztunk, akác (Robinia pseudo-acacia), ánizs (Pimpinella anisum), édeskömény (Foeniculum vulgare), fahéj (Cinnamomum verum), citrom (Citrus limon), gyömbér (Zingiber officinale). Nagyon ízletes édes-vaníliás aromája van még a somkórónak (Melilotus officinalis), csak esetében a fogyasztás mennyiségét nem szabad túlzásba vinni, mert kumarintartalma miatt a vér alvadási képességét csökkenti. Ez egyes betegségekben előnyös lehet, de egy sérüléskor hátránya is van bőven.

Hogyan készítsük?
Egyik lehetőség, ha a szokott módon készítünk a gyógynövényből forrázat formájában teát, majd azt lehűtjük és jeges teaként fogyasztjuk.
Ennek elve az, hogy ettől izzadni kezdenek, az izzadás hűti a testet, tehát a forró italok fogyasztása valóban hűsítő e fizikai elv alapján. Ez azonban csak akkor igaz, ha az izzadság el is tud párologni, máskülönben nem érvényesül a hűsítő hatás.
Másik módszer, hogy citromos limonádét készítünk hagyományosan cukorsziruppal, vagy kalóriamentes édesítéssel (például sztívia felhasználásával), és ezt ízesítjük vagy kellemes ízű gyógyteák hozzáadásával, vagy a friss gyógynövények leveleiből mozsárban pépesítve nyert némi lével. Ez utóbbi előnye, hogy nem éri hőhatás a gyógynövényeket, ezért a hőre bomló hatóanyagaik is megmaradnak. És készíthetünk gyógynövényes alaplevet is, amit gyümölcsökkel gazdagítunk, így rostos üdítő lesz a végeredmény.