0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 25.

Hogyan segíthet a rost a koleszterinszint csökkentésében?

A szív egészségének megőrzése és a koleszterinszint csökkentése érdekében érdemes kiemelten figyelni az étrendre.

A dietetikusok egy olyan tényezőre hívják fel a figyelmet, amely gyakran háttérbe szorul, pedig kulcsfontosságú lehet: a rostbevitel növelésére – írja az eatingwell.com.

A rost nemcsak az emésztés szempontjából alapvető fontosságú, hanem hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez is. Segít csökkenteni az LDL („rossz”) koleszterinszintet, támogatja a bélflóra egyensúlyát, mérsékli a gyulladást, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Fotó: Deborah Hudson , Pixabay

Jelenleg azonban a napi rostbevitel sokaknál elmarad az ajánlott mennyiségtől – a napi ajánlott rostbevitel 24–30 gramm, azonban a legutóbbi hazai reprezentatív táplálkozási felmérés adatai szerint ez az érték sem a nők, sem a férfiak körében nem teljesül. A férfiak rostfogyasztása ugyan közelíti az alsó ajánlott határt, de még így is elmarad az optimális szinttől – emelte ki Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

A rost szerepe a koleszterinszint csökkentésében

  1. Megköti a koleszterint
    Az oldható rost – amely megtalálható többek között a zabban, a hüvelyesekben, az almában vagy a banánban – képes megkötni a koleszterint az emésztőrendszerben. Ennek köszönhetően kevesebb koleszterin szívódik fel a véráramba, ami hozzájárul az LDL-szint csökkentéséhez.
  2. Támogatja a bélflóra működését
    A rost prebiotikumként táplálja a hasznos bélbaktériumokat. Ezek a baktériumok olyan rövid láncú zsírsavakat termelnek, amelyek csökkentik a koleszterintermelést a májban, és elősegítik a zsírok megfelelő lebontását.
  3. Csökkenti a gyulladást
    A rostban gazdag élelmiszerek – például a zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák – gyulladáscsökkentő polifenolokat is tartalmaznak. Ezek az anyagok segítenek megelőzni a plakkok lerakódását az érfalakban, így csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

    Fotó: Pixabay

Egyéb életmódbeli tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkenéséhez

Egészséges zsírok fogyasztása: A telítetlen zsírok – például az olívaolaj, a diófélék, a magvak és az avokádó – segíthetnek javítani a koleszterinszintet. A telített és transz-zsírok kerülése szintén ajánlott.

Rendszeres testmozgás: A fizikai aktivitás növeli a HDL („jó”) koleszterinszintet, amely segít eltávolítani az LDL-t a véráramból.

A hozzáadott cukrok csökkentése: A cukorban és finomított szénhidrátokban gazdag étrend emelheti a trigliceridszintet, ami negatívan hat a koleszterinértékekre.

Forrás: eatingwell.com

Magazin ajánló: