Ami azt jelenti, hogy ennek is a modern életmódra jellemző tényezők állnak a hátterében, amelyek úgy hatnak, mint az a bizonyos trójai faló. Beszivárognak csendben, gyakorlatilag észrevétlenül, aztán megsebzik az egyik legkiszolgáltatottabb szervünket, a vékonybelet.
Az intelligens has
Bélrendszerünk egy hallatlanul izgalmas és titokzatos hely. Sötét, de nem néptelen, nagyon is zajlik benne az élet. Sok-sok milliárd mikroba születik, él, és dolgozik ott, illetve utazik tovább. Ez a csőrendszer úgy tűnhet egyirányú, amiben van is valami igazság, de valójában csak a salakanyag utazik végig ezen az útvonalon, az értékes vegyületek (tápanyagok, vitaminok) kilépnek a bélfalon és mennek tovább aktiválódni, aztán a felhasználási helyükre.
A sejtek közötti kapcsolatok fellazulnak, a nyílások kitágulnak, ami azzal jár, hogy már nemcsak a hasznos és biztonságos vegyületek jutnak keresztül, hanem olyasmik is, amiknek egyáltalán nem kellene. Például részlegesen megemésztett ételdarabkák, méreganyagok, baktériumok és gombák, ezek pedig érthető módon begerjesztik az immunrendszert. Aztán a gyulladásoknak és a problémáknak se vége, se hossza.
Jóból is megárt a sok
A gyulladás elméletileg egy hasznos reakció, viszont ha huzamosabb ideig hatnak a szervezetre bizonyos anyagok, vegyületek, kórokozók, akkor az immunrendszer túlterhelődik, kimerül, majd elkezd hibázni. Mindezek olyan tünetek és jelenségek formájában nyilvánulnak meg, mint a fáradtság, különféle emésztési- és felszívódási zavarok, hiányállapotok, allergiák, memória- és koncentrálási zavarok, autoimmun betegségek, bőrproblémák, mellékvese-kimerülés, ízületi panaszok. Továbbá összefüggésbe hozhatók olyan betegségekkel és állapotokkal, mint a depresszió, az autizmus, a migrén, az 1-es, a 2-es, és a 3-as típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór, a policisztás ovárium szindróma, a szklerózis multiplex, stb. Füleljük le a bajkeverőket!
A nyugati típusú étrend
A feldolgozott élelmiszerek, a túlzott cukor- és telített zsírfogyasztás, valamint a rostszegény ételek gyengítik a bélfalat és felborítják a bélflóra egyensúlyát.
Glutén
A mai búza már csak a nevében emlékeztet arra a gabonafélére, amit őseink fogyasztottak. Ezért a manapság előállított lisztek sem olyanok, amelyekből az ősi lepénykenyerek készültek. Sűrű és rágós tésztájuk a mai ízlés szerint már nem is igazán lenne kívánatos. A lágy és légies textúrájú kenyerek és pékáruk készítéséhez pedig erős sikérvázra van szükség. Ez a fogyasztói igény váltotta ki a búza gluténtartalmának megnövesztését. A bélrendszer számára azonban ebben a formában és mennyiségben már nem könnyen tolerálható, ezért a glutén az egyik legkomolyabb kiváltó oknak tekinthető.

Alkohol
Nincs mit szépíteni rajta, a túlzott alkoholfogyasztás közvetlen gyulladást okoz a bélfalon.
Kórokozók
Egyes baktériumok, vírusok, penészgombák és paraziták szintén kiválthatják az enzimatikus kulcs termelését.