Farkas Róbertet évek óta foglalkoztatja a gondolat, milyen a szokványostól eltérő terméket lehetne csinálni, amely nagyobb keresletet generál a méz iránt. Ugyanis az elmúlt évek kihívásai világossá tették számára, hogy a hagyományos utak ma már nem elégségesek. A méz felvásárlási ára méltatlanul alacsony lett, míg a méhészek munkája semmivel nem lett könnyebb. Ezért a megoldás a hozzáadott érték és a maga által előállított méz innovatív feldolgozása. Ez a fennálló helyzet késztette arra, hogy nyitott szemmel járjon a világban és megtalálja azt a piaci rést, amit még eddig senki.
A méhészt tettekre ösztönző televíziós műsor egy olyan édesség készítését mutatta be, mely nagyon hasonlított most már Pilleméznek elnevezett termékre. Az első Pilleméz már aznap elkészült, de természetesen a tökélyre fejlesztéshez ennél sokkal több időre volt szükség. A tökéletesítés folyamata öt hónapot vett igénybe, mialatt 90-100 kilogramm méz felhasználására került sor. A kísérletek során egy adag fél kilogrammból készült. Ahogy Róbert mondja:

ugyanis a technológia más. A Pilleméz készítése folyamán a mézet nem hőkezelik, míg a pillecukrot fél órán át forráspont fölött főzik. Róberték technológiája során a legmagasabb hőmérsékleten a méz még a kaptárban van. Az elkészítése rendkívül egyszerű módszerrel történik. Cukrászipari habverőgéppel keverik habosra és zselatint adnak hozzá, miután megszilárdult, beforgatják tápiókakeményítőbe. Több kísérleti szakasz is szólt arról milyen méz legyen az alapanyag. A döntés a legkevésbé karakteres akácmézre esett, ugyanis több kóstoltatás során is az volt a tapasztalat, hogy a különlegesebb fajtamézek kapcsán szeretnek az emberek egy fajtánál elköteleződni és ragaszkodni ahhoz, míg az akácmézet mindenki szereti. A kíméletes eljárásnak köszönhetően a Pilleméz megőrzi az mézben található értékes enzimeket és vitaminokat, így a fogyasztása nem csak élvezet, hanem természetes támogatást is nyújt a szervezet számára.
Szabadalmi eljárás és piaci egyeduralom
Egyelőre sikerült a Pilleméznek megtartani a piaci egyeduralmát. Azért, hogy ez így is maradjon, még 2023-ban, ahogy körvonalazódott a siker, máris elindították a gyártásra a szabadalmi eljárást itthon is és külföldön is. A saját védelme mellett, azért is tartotta fontosnak Róbert ezt a lépést, mert nem szerette volna, ha elkezdik ezt a módszert mások is alkalmazni úgy, hogy feljavítják cukorral, hogy még olcsóbban, még nagyobb profittal tudják értékesíteni.

A pilleméz 2023-ban a gyulai mézversenyen debütált, ahol éppen ennek a találmánynak apropójából hozták létre az Innovációs Különdíjat, amit természetesen megnyertek. Az MTI úgy hozta le az eseményt, hogy:
A termék minden engedélye 2024. januárjában tette lehetővé, hogy a Pilleméz árusítható termék legyen, így a hivatalos bemutatkozására ekkor kerülhetett sor a harkányi piacon.
A méhészet családban maradt
Farkas Róbert nagypapájától tanulta a méhészkedést, gyakorlati tudásának alapja tőle származott. Ma családi vállalkozásként működtetik méhészetüket. Róbert unokaöccsével együtt dolgozik. A Pilleméznek köszönhetően „kinőtték magukat”, ezért a jelenleg engedélyezés alatt álló pécsi üzemükbe előre láthatóan két hét múlva költözhetnek be, ahol munkájukat már kistermelőből társas vállalkozássá fejlődve folytathatják.

Fotó: David Hablützel, Pixabay