Szerző: Rostási Nikolett
„Nálunk minden málna!” – hirdeti a piacokon egyszerű, de annál beszédesebb mottójuk. És ez nem túlzás: standjaikon a málna szinte minden formában megtalálható.
A Mézédes Málnafarm tulajdonosa Zala vármegyében, Tormaföldén nőtt fel, ahol az emberek, köztük családja mindennapjait az erdő- és mezőgazdálkodás határozta meg. Férjével, Gergővel a középiskolai évek alatt ismerkedett meg. 2010-ben felvételt nyert Keszthelyre, az akkori Pannon Egyetem Georgikon Karára, ahol 2014-ben diplomát szerzett gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökként. Már az egyetemi évek alatt Gergővel közösen tervezték a családi vállalkozásukat.

– A benyújtott pályázatban a méhészetet és a málnatermesztést jelöltük meg profilunkként. A médiában akkoriban többször találkoztunk azzal, hogy a magyar málnának befellegzett. Gondoltuk, itt a lehetőség, hogy tegyünk a magyar málnáért, így belevágtunk a termesztésébe. Gyorsan szakmai segítséget kaptunk, egy Zala vármegyei málnaszaporítóanyag-előállító karolt fel bennünket. Tanácsokkal látott el, illetve tőle vásároltuk a szaporítóanyagot is. Ezen kívül több ültetvény-látogatás keretében próbáltuk elsajátítani a málnatermesztés csínját-bínját.
Három hektáron kezdték el a málnát termeszteni, 1,5 hektár Fertődi zamatos és 1,5 hektár Autumn bliss fajtát telepítettek Felsőrajkon. Összesen 36 ezer málnatövet ültettek el. A két fajta kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a nyár elejétől az első fagyig friss málnát tudjanak a vásárlóik asztalára juttatni. Mostanra a Fertődi zamatosból csak kiskertnyi mennyiség maradt. Elsősorban a humán erőforrás, illetve a talaj és a mikroklíma miatt csökkentették le a területét.
A farm tulajdonosa a málnatermesztés munkafolyamatairól is beszámolt.
– Mi a Blissyt tavasszal, az első fagyok elmúltával visszavágjuk, ezzel jelentősen csökkentve a tavaszi növényvédelem költségeit. Nincs szükség lemosó permetezésre, nem kell kézi metszést végezni, és kötözni sem. A tavasszal kihajtó sarjakon hozza a termését. A folyamatos érés miatt állandó tápanyag-utánpótlást igényel a növény, amelyet mi legnagyobb részben lombtrágyákkal oldunk meg, de öntözőműtrágyákat is használunk. A sorközök és a művelőutak füvesítve vannak, a gyommentesítés és a fűnyírás heti rendszerességet igényel. Rengeteg humánerőforrás-igénye van a szedésnek, ezt egyszerűsített munka keretében oldjuk meg. A szedés szervezése és lebonyolítása a legnehezebb feladat. A szedést követően pedig, akár frissen, akár feldolgozva, az értékesítés következik.
Czémán Ildikó málnából készült minőségi termékei mögött valódi elhivatottság rejlik. Elsősorban szörpöt és lekvárt készít, de kerül ki a műhelyből ecet, pálinka (málnapárlat), sőt, liofilizált málna is. Málnaszörpből hűvösebb időben málnás gumicukor is készül, nagyjából a friss málnát váltja a pulton, hiszen a meleget nem bírja. A lekvárok több ízben készülnek: cukor felhasználásával natúr, mentás, fehér csokis és levendulás málnalekvárok, a diabetikus málnalekvárhoz eritritet használ.
A Mézédes Málnafarm termékeinek sikere nem véletlen. A titok a gondosan válogatott alapanyagban és a generációk óta őrzött receptekben rejlik. Termékeik mindegyike kistermelői, kézműves, melyek a saját málnából készülnek. A plusz felhasznált alapanyagok, például cukor, citromsav, citruspektin beszerzési forrásai évek óta változatlanok. Általában közeli nagykereskedőktől vásárolják őket, a menta, levendula pedig saját kiskertből való. A málnaszörp receptúrája több mint 100 éves, férje dédmamájától származik – némi átalakítást azért végeztek a recepten.