0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 18.

Csipkebogyó újra gondolva

Köztudott, hogy a csipkebogyó vitaminbomba, mégis kevesen foglalkoznak vele, mert macerás szedni, szőrös, magos és türelemjáték vele dolgozni. Sokan leragadnak a teánál és a lekvárnál, pedig az égőpiros bogyó ennél sokkal többet érdemel.

Az ősz egyik legszebb ajándéka a csipkebogyó – ez a pirosló, vitamindús gyümölcs, amely nemcsak a természetjárók szeme előtt ragyog, hanem a konyhában is igazi csodákra képes. Az apró, édeskés-savanykás bogyók rengeteg C-vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak, így a belőlük készült finomságok nemcsak ízletesek, hanem egészségesek is. Nézzük, milyen különleges ételeket és italokat készíthetünk belőle!

csipkebogyó
csipkebogyó Foto: Freepik

„Klasszikus” csipkebogyó

Hecsedli – Igazi „old school” a csipkebogyóból készült lekvár, azaz a hecsedli. A régi receptekhez hűen elkészítése időigényes, hiszen a bogyókat először meg kell főzni, majd passzírozni, hogy megszabaduljunk a magoktól és a szőröcskéktől. Az így nyert sűrű pépet cukorral és kevés citromlével főzzük, amíg selymes lekvárt nem kapunk.

A végeredményt viszont nem szabad alábecsülni, mert a mély, karamelles, enyhén fanyar ízével igazi ínyencség.

Szörp – ez az  a műfaj, amit lehet bonyolultan és nagyon egyszerűen is megoldani, Az utóbbit mutatjuk. A bogyókat megmossuk, és aprítóban ledaráljuk. Közben egy lábasban vizet forralunk, és a darálékot beleöntjük. Forrás után lekapcsoljuk a lángot, 20 percet állni hagyjuk, majd egy konyharuhán keresztül átszűrjük. Hagyjuk lecsöpögni, kinyomkodjuk, majd a leszűrt lébe cukrot, néhány hibiszkusz virágot és a citromlevet teszünk, és 20 percig főzzük. A kész szörpöt leszűrjük, és fertőtlenített üvegekbe töltjük. Hűvös helyen tároljuk.

csipkebogyó
Foto: Freepik

Tea : hideg áztatással készítjük, hogy megőrizze gazdag C-vitamin tartalmát.  Egy marék szárított csipkebogyót érdemes egy éjszakára hideg vízbe áztatni, majd másnap langyosra melegíteni, így a legtöbbet hozzuk ki a gyümölcs jótékony hatásaiból.

Csipkebogyó a süteményekbe!

A csipkebogyó selymes, fanyar íze remekül illik édes desszertekhez. A csipkebogyókrémhez  hecsedlit tejszínnel és mézzel dolgozzuk össze, amivel piskótát vagy linzert tölthetünk meg. Sőt remekül illik gesztenyés édességekhez is.

A bátrabbak parfét is készíthetnek, ami remek befejezése lehet egy ünnepi ételsornak. Ehhez a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a csipkebogyópürét adunk hozzá, ezt követően fagyasztóban megdermesztjük, amíg szilárd, szeletelhető állagot nem kapunk.

Elegáns desszert a  csipkebogyós mousse, ehhez készítsünk pürét, főzzük puhára a csipkebogyót forrásban lévő vízben, majd áttörve szűrjük át. Hűtsük le teljesen, keverjünk bele burgonyakeményítőt, majd  folyamatosan kevergetve melegítsük, amíg besűrűsödik. A kihűlt sűrített masszát habverővel verjük habosra. Ekkor ízesítjük ízlés szerint cukorral, mézzel vagy más édesítőszerrel. A kész mousse-t tálkákba öntjük, és hűtőben dermesztjük legalább néhány órán keresztül. Díszítésként használhatunk friss gyümölcsöket, tejszínhabot vagy csipkebogyó szirupot.

csipkebogyó
Foto: Freepik

Desszert italként kínálhatjuk a csipkebogyó likőrt. A házi csipkebogyólikőr valódi különlegesség: a bogyókat cukorral és pálinkával vagy vodkával kell érlelni néhány hétig, majd leszűrik. feldobhatjuk fűszerekkel is vaníliával, szegfűszeggel, vagy fahéjjal. Eredményként egy illatos, enyhén savanykás ital születik, és ajándéknak is kiváló.

Csipkebogyó a séfek konyhájából

Manapság egyre több séf kísérletezik a csipkebogyóval: mártásként vadhúsokhoz, vinaigrette-ként salátákhoz. Az égőpiros bogyó különleges, savas íze remekül egyensúlyozza a zsírosabb, karakteres ételeket.

A legtöbb különlegességnek a szárított, porrá őrölt csipkebogyó az alapja. Bár végtelen kézimunkát igényel, mert a begyűjtött bogyókat ki kell magozni, így külön lehet felhasználni a magokat és a kitisztított húst.

csipkebogyó
Foto: Freepik
Néhány helyen lehet találkozni az immunerősítő shot-okkal, a  reggeli mellé igazi C-vitamin-bomba. Többféleképpen is el lehet készíteni, általában csipkebogyó-porból vagy friss bogyóból, narancs-, citrom- és gyömbérlével, fahéjjal vagy homoktövis velővel keverve.

Porrá őrölve desszerteket is díszíthetünk vele. A porból készült levet húsok páclevéhez, szószok ízesítéséhez, gyümölcskompóthoz használják. Citrom helyett pedig ezzel visznek még egy fanyar csavart az ízekbe.

Plusz tipp

Majd az  adventi hangolódáshoz kreálhatunk kültéri dekorációkat is a dércsípte bogyókból, ami maradjon természetes, ne használjunk lakkot vagy egyéb vegyszereket, hogy a madarak is gond nélkül csipegethessenek róluk.

Érdemes tehát a következő erdei séta során néhány maréknyi piros bogyót gyűjteni,  a tél folyamán hálásak leszünk érte!

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu