0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 31.

Mikrozöldek – Hogyan termesszük okosan?

Az utóbbi években a csíráztatás és a mikrosaláta termesztés egyre népszerűbbé vált nemcsak az egészségtudatos háztartásokban, hanem a gasztronómiában is.

A frissen csíráztatott növények és zsenge mikrozöldek tele vannak enzimekkel, vitaminokkal, antioxidánsokkal – ráadásul ma már otthon is könnyedén termeszthetők, akár egy városi lakás konyhapultján.

A legújabb trendek azonban túllépnek a klasszikus „nedves vattán csíráztatás” módszerén: ma már innovatív technológiák és kreatív felhasználások formálják a mikrozöldek világát.

Foto: Freepik

Nem kérdés, hogy megéri

A csírák és mikrosaláták, azaz microgreen-ek  igazi tápanyagbombák. Egyes kutatások szerint akár 4–40-szer több vitamint és antioxidánst tartalmazhatnak, mint a kifejlett növények. A brokkolicsíra például tele van szulforafánnal – egy rákellenes vegyülettel –, a retek- és mustárcsíra pedig természetes immunerősítő.

Foto: Freepik
Egyik nagy előnye, hogy Gyorsan növekedne, akár 5–14 nap alatt szüretelhetők. Nincs szükség kertre vagy napsütésre és egész évben termeszthetők.

Fontos tényező, hogy környezetbarát, mert termesztése minimális vizet és energiát igényel. Kulináris értéke, hogy a friss, enyhén csípős, diós vagy citrusos ízviláguk új szintre emeli az ételeket.

Termesztés a klasszikustól az okos megoldásokig

Hagyományos csíráztatás – A legegyszerűbb módszer a befőttes üvegben történő csíráztatás. A magokat például lucerna, mungóbab, lencse beáztatjuk, majd naponta átöblítjük és 3–5 nap múlva fogyaszthatók. Ekkor a csírát és a magot is fogyasztjuk.

Mikrosaláta termesztés – ehhez sekély tálcák, tápanyagdús közeg például kókuszrost, perlit, vagy bio földkeverék és sok fény szükséges. A magokat sűrűn vetjük, eleinte takarjuk, és mindvégig nedvesen tartjuk. Amikor megjelenik az első valódi levél, ollóval szüretelhető. Ebben az esetben pedig csak a levelet fogyasztjuk és használjuk fel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: