Ennek oka a borexportot sújtó új vámok és a kakaó- és kávéimport drágulása, ami tovább rontja a versenyképességet – közölték ágazati képviselők.
Az agrár-élelmiszeripari szektor Franciaország egyik fő exportbevételeit biztosító területe volt, az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági termelési bázisára támaszkodva – írja a Reuters. Azonban az EU-n belüli és azon kívüli erősödő verseny rontotta Franciaország pozícióját, fokozva a gazdák ellenérzését az olyan kereskedelmi megállapodásokkal szemben, mint amilyen a dél-amerikai országokat tömörítő Mercosur-blokkal tervezett egyezség.

Miután az ország élelmiszer- és mezőgazdasági termékekből származó többlete tavaly 4,9 milliárd euróra esett, ami az 1980-as évek óta a legalacsonyabb érték volt egy gyenge gabonatermés után, 2025-ben tovább csökkent:
„Elég nagy sokk látni, ahogy hónapról hónapra esett vissza idén a külkereskedelem” – mondta Thierry Pouch, a francia agrárkamarák szövetségének közgazdásza. Hozzátette: Franciaország 1978 óta minden évben agrár-élelmiszeripari többletet ért el.
„Tanulnunk kellene bizonyos országoktól, például Spanyolországtól. Csata előtt állunk az agrár-élelmiszeripari kereskedelem terén” – mondta a CNPA agrár-élelmiszeripari exportegyesület által kedden szervezett konferencián.
A jobb aratás sem tudta ellensúlyozni a hiányt
A jelentősen javuló idei termés a nyár óta segítette a gabonaexport élénkülését. Ám ez sem volt elég ahhoz, hogy Franciaország elkerülje az agrár-élelmiszeripari külkereskedelmi hiányt szeptemberben.

Fotó: MMG archív
Bár a behozott kakaó és kávé árának megugrása vagy a bor- és szeszesital-export lassulása az amerikai és kínai vámok által generált negatív mérleg átmenetinek bizonyulhatnak,
Ugyanakkor Franciaországnak lenne tere javítani exportstratégiáján, különösen olyan szomszédokhoz hasonlóan, mint Spanyolország és Olaszország, amelyek aktívan népszerűsítették élelmiszeripari termékeiket külföldön – mondta Jean-Paul Torris, az ANIA élelmiszeripari szövetség nemzetközi tanácsadója.




